Kommer ut som gay i kyrkan - flickan avbryts mitt i sitt tal

Publicerad 2017-06-22

12-åriga Savannah kom ut som lesbisk i ett tal för sin Mormonkyrka.

Men plötsligt slutar mikrofonen att fungera och Savannah ombeds sätta sig ned. Klippet har nu blivit stort bland homosexuella i USA.

– Jag vill vara en röst för de som är som jag och att de ska veta att det är okej att vara mormon och gay, säger Savannah till CNN.

Det var i januari som 12-åriga Savannah från Utah fattade ett beslut.

Hon skulle komma ut som lesbisk för sin Mormonkyrka – och inget kunde stoppa henne.

Dagen efter sin födelsedag, hade Savannah berättat för sina föräldrar.

– Jag tittade på henne och sa: Okej, jag älskar dig och jag stöder dig oavsett vad du gör, säger mamma Heather till CNN och tillägger att familjen inte kunde hindra sin dotter från att berätta sin historia offentligt.

Savannah fortsatte sedan att berätta för sina vänner och övrig släkt.

”Ville komma ut för kyrkan”

Samtidigt började hon även förbereda sig för att berätta för sin kyrka.

– Jag hade en känsla av att jag skulle komma ut inför kyrkan. Jag hade kommit ut för hela min familj och kände att jag ville göra något mer, säger Savannah som började förbereda ett tal som hon ville hålla inför sin kyrka.

Både Savannah och hennes pappa Josh är medlemmar i ”The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints”, medan mamma Heather lämnade kyrkan efter att kyrkans officiella policydokument läckt ut online 2015.

I dokumenten, som CNN tagit del av, står att kyrkan utesluter samkönade par som gifter sig och vägrar välsigna eller döpa deras barn tills dess att de blivit myndiga. Detta trots att man välkomnar homosexuella medlemmar då man menar att det går att både vara ”mormon och gay”.

Samtidigt står det på kyrkans hemsida att medlemmar som identifierar sig som homosexuellt ska få stöd och behandlas med vänlighet och respekt.

Ville vara en röst för andra

Savannah berättar för CNN att hon även ville få mer respekt för homosexuella i hennes kyrka. Något hon känner att hon saknat.

– Jag vill vara en röst för de som är som jag och att de ska veta att det är okej att vara mormon och gay.

Savannah föräldrar berättar att de blev överraskade av sin dotters önskan om att berätta för sin kyrka men att det stöttade henne i beslutet.

– Vi kom till slutsatsen att vi inte kunde tysta henne. Att det skulle säga att hon inte fick prata eller att det var något fel med henne, säger Heather.

Savannah bestämde sig för att berätta på en söndag, en traditionell dag för en mormon att ge sin vittnesbörd som är en andlig bekräftelse

– Det är en dag du kan berätta sådant du tror på. Dela ditt andliga tal.

”Gud älskar mig för den jag är”

På en video som CNN tagit del av från talet hörs hur Savannah berättar för sin kyrka att hon är lesbisk och säger sedan:

– Gud älskar mig som jag är, för han älskar alla sina skapelser. Jag tror att han medvetet skapade mig just på det här sättet, säger Savannah i talet.

– Jag hoppas på att hitta en partner och få ett bra jobb. Att gifta mig och få ha en familj. Jag vet att dessa drömmar och önskningar är bra och rätt, och jag vet att jag kan ha alla dessa saker som lesbisk och vara lycklig.

Kort därefter försvinner ljudet från mikrofonen. Det är oklart exakt vad som hände men enligt CNN börjar en av kyrkans ledare prata med Savannah.

– Jag trodde först att han skulle säga till mig att mikrofonen var sönder men han sa i stället åt mig att sätta mig ner, berättar Savannah för CNN.

I videon syns sedan Savannah återvända till sin plats.

Kort därefter fungerar mikrofonen igen då en av kyrkans ledare håller ett tal om att Gud gjort alla unika på olika sätt.

Uppfattades som stötande

I ett mejl till CNN skriver kyrkans ledare att videon har utnyttjats för ”politiska ändamål” och att en grupp uppfattade talet som stötande.

Något som Savannah mamma Heather menar inte stämmer.

– Det fanns ingen ”grupp” där. Savannah bjöd in några nära vänner som allierade", berättar hon för CNN och tillägger att familjen lämnade kyrkan strax efteråt och att Savannah var upprörd och grät.

– Jag berättade för henne att hon var perfekt och vacker, säger Heather.

Savannah berättar för CNN att hon hade blandade känslor efetråt-

– Jag var förvirrad för jag visste inte vad som hänt, men också glad för att jag kom ut i kyrkan och kände sig accepterad. Samtidigt var jag ledsen för att jag inte fick avsluta mitt tal.

Kyrkan säger att de stöttar Savannah

Savannah föräldrar berättar för CNN att de känner sig stolta.

– Hon har det största modet jag någonsin sett. Att kunna dela något så personligt med allihopa. Det fick mitt hjärta att sväva, säger Heather.

Trots att Savannah aldrig fick avsluta talet uppger kyrkan att de stöttar henne.

”Den här händelsen har skapat många ömmande känslor, framför allt för en modig ung tjej. Som samfund fortsätter vi att nå ut och gör allt vi kan för att se till att hon vet att vi älskar henne och hennes familj.” skriver kyrkans ledare i ett mejl.