Lågorna slickar farligt nära Trump

NYHETER

Lågorna från Rysslandsbrasan börjar slicka farligt nära president Trump personligen.

Även om mycket återstår att bevisa verkar Trumps äldste son varit beredd att använda information från Ryssland för att vinna presidentvalet.

Mycket anmärkningsvärt - om det stämmer.

President Trump själv kallar konstant anklagelserna för att hans valkampanj på något sätt skulle ha samarbetat med Ryssland för att vinna presidentvalet för "fake news".

Detta trots att USA:s underrättelsetjänster slagit fast att Ryssland på olika sätt försökte påverka valutgången.

Trumps supportrar har länge klagat att Rysslandsspåret bara består av en massa rykten och påståenden men att det inte finns några bevis.

Efter ett drygt halvår med Trump i Vita huset dyker det plötsligt upp nya bevis för att det funnits direkta kontakter mellan Trumpkampanjen och ryska företrädare. Inte nog med det. Dessa kontakter har direkt involverat Trumps egen familj.

Fientlig nation

När Donald Trump Jr fick ett e-mail där han erbjöds att träffa en rysk advokat som påstods ha komprometterande uppgifter om Hillary Clinton så kontaktade han inte FBI. Inte ens när det framgick att uppgifterna var del av ett försök från Rysslands regering att hjälpa hans pappa att vinna valet.

Ryssland är trots allt en mot USA fientligt sinnad nation.
Istället gick Trump Jr med på att träffa den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja.

Han bad dessutom två av presidentkandidatens absolut närmaste medarbetare att följa med på mötet, dåvarande kampanjgeneralen Paul Manafort och Trumps svärson Jared Kusshner. Så potentiellt viktigt ansåg han att mötet var.

Frågan inställer sig givetvis om mötet var något som någon av de inblandade nämnde för Donald Trump.

Mycket ovanligt

Det är mycket möjligt att det är som Trump Jr säger, att den ryske advokaten använde löftet om Clintonsmuts för att få till ett möte om adoptionsfrågor. Men faktum är att han sa ja till mötet och bjöd in advokaten till Trump Tower i hopp om att få veta vad en främmande makt hade för skadliga uppgifter om Clinton som Trump kunde använda i sin valkampanj.

Enligt flera mycket erfarna amerikanska kampanjmakare är det, i motsats till vad Trump hävdar, mycket ovanligt att presidentkandidater använde uppgifter som kommer från främmande regeringar i sina kampanjer.

Istället har det normala förfarande i sådana lägen varit att kontakta FBI.

Ändrar berättelse

Presidenten har ett annat problem.

Den här typen av uppgifter kommer fram därför att medier som New York Times gräver fram dem. Inte för att de inblandade självmant berättar om sina kontakter. Sant eller inte så förstärker det intrycket att Trumpkampanjen har något att dölja.

Särskilt som Trump Jr i det aktuella fallet flera gånger ändrat sin berättelse om mötet.

Det påminner en hel del om hur tidigare Trumpmedarbetare agerat.

Nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn som hade upprepade möten med den ryske ambassadören i Washington D.C. påstod att frågan om sanktionerna mot Ryssland inte diskuterats. När de visade sig att han farit med osanning fick han gå.

Lägg korten på bordet

Justitieminister Jeff Sessions förnekade upprepade gånger att han träffat ryska företrädare tills det kom fram att han fler gånger träffat den ryske ambassadören. Sessions fick avsäga sig ansvaret för FBI:s Rysslandsutredning.

Jared Kushner glömde att ta upp sina möten med ryska företrädare när han initialt fyllde i sin säkerhetsinformation för positionen i Vita huset. Han lämnade nyligen in en komplettering där mötet i Turmp Towers fanns med.

Så länge Donald Trump och hans stab inte lägger alla korten på bordet kommer Rysslandspåret att fortsätta plåga presidenten.

I värsta fall kan det sluta i rättsliga åtgärder mot honom eller hans medarbetare.