Försäkringskassan kan ha betalat ut miljoner felaktigt

Av: Joakim Magnå

Publicerad:

Försäkringskassans nya handläggningssystem skulle underlätta för att hitta fusk.

I stället kan det ha lett till att myndigheten godkänt tusentals felaktiga utbetalningar i assistansersättning, enligt uppgifter till DN.

–  Det här är rent vidrigt förfarande med våra skattepengar, säger en anställd till tidningen.

Foto: TT

Ett nytt handläggningssystem för assistansersättning började användas i slutet av maj. Försäkringskassan skulle med det nya systemet öka kontrollen av utbetalningarna och minimera eventuellt fusk, skriver DN.

Men medarbetare på Försäkringskassan säger till DN att handläggningssystemet är ett hastverk som fått motsatt effekt. Personalen har bland annat uppmanats att godkänna utbetalningar som inte varit korrekta, enligt tidningens uppgifter.

–  Jag har själv sett räkningar där det stått att man utfört arbete för 1  000 timmar, men där det bara funnits tidsrapporter från assistenter för 300 timmar. Då måste man normalt komplettera och få in fler uppgifter. Men nu måste handläggare bortse från det och betala ut för 1  000 timmar ändå, säger en medarbetare.

Hundratals miljoner

För att hinna med alla utbetalningar i sommar har personalen fått order om att göra undantag från rutinerna och dra ner på kontrollen av betalningsmottagaren, skriver DN. Hundratals miljoner kronor kan ha betalats ut utan ordentlig kontroll.

Andreas Pettersson, vikarierande verksamhetsområdeschef för assistansersättning på Försäkringskassan, bekräftar uppgifterna.

–  Fokus har varit att klara av utbetalningarna till bolagen, så att de kan betala ut lönerna. Den fakturan som företaget har skickat in betalar vi. Det är därför som vi gjort så här, det är en prioritering vi har gjort, säger han till DN.

Enligt tidningen har det hittills i år betalats ut drygt två miljarder kronor varje månad i assistansersättning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN