Ilse Brinck, 62, stickar julsockor till flyktingar

NYHETER

Ilse har alltid velat göra något speciellt för andra på julen – och hon lärde sig sticka var valet enkelt, skriver Norrtelje Tidning.

– Jag ville göra något osjälviskt, jag tänker alltid på de som har det svårt, säger Ilse till Aftonbladet.

Foto: Privat / Janne Brinck
Ilse Brinck stickar julsockor till flyktingar – det blir en hel del.

Det var i januari i år som Ilse Brinck, 62, från Bergshamra lärde sig att sticka sockor. Till vardags ägnar hon sig åt konstnärsskap och målar bland annat barnmöbler.

När hon märkte att det blev ganska många sockor bestämde hon sig för att använda sig av sin nya talang till något som kunde glädja många.

– Jag ville göra något osjälviskt. Lite undercover sådär, säger Ilse.

”Varit tråkig attityd”

Hon slog en signal till kommunen där hon fick tag på chefen för flyktinganläggningen i Norrtälje. De diskuterade saken, och kom fram till att Ilse kunde sticka julklappssockor till flyktingarna.

– Man vaktar sin rygg lite grann här ute. Det har varit en tråkig attityd mot flyktingar här, så det kändes bra, säger Ilse.

I nuläget har hon stickat omkring hundra par sockor. Och inslagningen av de första paren har redan börjat. Ilse beräknar att det tar henne ungefär en dag att sticka ett par barnsockor.

Hon sitter ofta uppe på nätterna med sitt hantverk.

– Jag har rätt många kvar att slå in. Jag dekorerar med pärlor och knappar, det är inga fula raggsockor det här, säger Ilse.

Hjärtans kärlek

Efter att ryktet om hennes verksamhet spritt sig har Ilse fått väldigt många positiva tillrop. Hon säger att hon har blivit bemött ”med hjärtans kärlek”.

– Många säger att de är glada för att få vara min vän. Det här är något jag velat göra sen jag var liten – varje jul tänker jag på de som har det svårt. Jag har svårt för julmaten och frosseriet, säger Ilse.

Och familjen behöver inte oroa sig. Det finns tillräckligt med fotbeklädnader för att även deras kroppsvärme ska vara säkrad för ett bra tag framöver.

– De har fått sockor må du tro. Alla som vill får sockor av mig, säger Ilse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Norrtälje