Kairo

Minst 25 döda i explosion vid katedral

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Minst 25 människor har dött och 35 skadats i en explosion vid en koptisk-ortodox katedral i Kairo under söndagsmorgonen.
Det är den andra explosionen i landet på en vecka.

Explosionen inträffade tidigt under söndagsmorgonen vid den koptisk-ortodoxa Markuskatedralen i Egyptens huvudstad Kairo.
Minst 25 personer har dödats och 35 skadats uppger statlig egyptisk tv.
Bomben ska ha varit placerad i ett kapell som ligger i anslutning till katedralen och ska ha utlösts under mässan när kyrkan var som mest fylld. – Det är fruktansvärt att man inte kan ha en kyrka ifred. Att förlora sina släktingar och vänner när de tillsammans ber för fred och kärlek är en stor respektlöshet för människovärde, säger Sameh Egyptson, religionsforskare vid Lunds universitet.

Stort symbolvärde

De koptisk-ortodoxa kristna utgör cirka tio procent av Egyptens befolkning och har ofta förföljts och diskriminerats, inte minst under den tidigare diktatorn Hosni Mubaraks styre.
Markuskatedralen är huvudsäte åt Egyptens kristet-ortodoxa kyrka, där även dess ledaren påven Tawadaros II bor och arbetar.
– Det är inte vilken kyrka som helst. Det är hjärtat av Kairo och den koptiska församlingen, säger Sameh Egyptson.

Flera attacker på samma vecka

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för explosionen, som är den andra i
landet på en vecka.
I fredags dödades sex polismän av två vägbomber i och strax utanför Kairo.
Ytterligare ett bombdåd inträffade senare i staden Kafr al-Sheikh , där en civilperson dödades och tre poliser skadades när en vägbomb detonerade.
Enligt myndigheterna ska explosionerna ha utförts av en grupp som misstänks ha kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Värsta attacken på sex år

Söndagens attack var den värsta mot Egyptens kristna sedan en bomb detonerade i Alexandria mitt under midnatssmässan på nyårsafton 2011. 21 människor dog och 79 människor skadades.
Under söndagseftermiddagen demonstrerade hundratals egyptier utanför Markuskatedralen och uppmanade inrikesministern att avgå uppger flera lokala medier. Stundtals drabbade demonstranterna ihop med kravallpolis.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kairo