Uppgifter: Friade – trots att de låg bakom hans död

NYHETER

28-åriga Sinthu dog på en psykiatrisk avdelning efter ett polisingripande.

Alla inblandade poliser har friats i en internutredning.

Men i dag avslöjar Ekot att polisingripandet orsakade hans död.

– Om polisen inte hade ingripit, då hade man inte avlidit den där dagen, säger rättsläkaren Wolfgang Giebe till Ekot.

Sinthu Selvarajah som hade en psykos, dog efter att han brottats ner av flera poliser i ett patientrum på sjukhuset i Västerås för två år sedan. Ekot har skildrat fallet i den flerfaldigt prisade P1-dokumentären Fallet Sinthu – död i slutet rum.

I dag avslöjas nya detaljer. Rättsläkaren Wolfgang Giebe har gått igenom fallet på nytt efter att flera nya vittnen trätt fram i Ekots tidigare granskningar.

Giebes första bedömning var att dödsfallet var en olycka. Men han har ändrat sig efter att ha tagit del av de nya förhören där vittnena hade bland annat sett polisen använda ett potentiellt farligt grepp där en polis tryckte sitt knä i Sinthus rygg.

Polisingripandet orsakade dödsfallet

Nu bedömer han att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthu Selvarajahs död.

– Om polisen inte hade ingripit, då hade man inte avlidit den där dagen, säger han till Ekot.

Poliserna satt på Sinthus rygg när han låg på mage. De använde stor mängd pepparspray. En polisman höll en plastpåse över hans mun. Dessa tre saker gjorde var och en eller alla tillsammans att Sinthu drog ner kräkningar i lungorna och kvävdes, enligt Wolfgang Giebe.

– Var och en för sig kan har orsakat, men att alla händelser ihop har lett till mannens död, det är säkert, säger han.

Systern: ”Jättejobbigt att se det här”

De inblandade poliserna har friats i två undersökningar av åklagaren Lena Lithner. Utvecklingscentrum i Malmö som kan överpröva polismål, valde att inte upp ärendet, efter familjens överklagan. Poliserna slipper därmed åtal och disciplinär påföljd.

– Det är ju raka motsatsen. Det står ju svart på vitt att det var insatsen som orsakade hans död. Jag förstår inte hur man kan tolka det som hon har gjort. Det är ju som att hon missat att läsa det här eller hoppat över det. Jag förstår inte och det är jättejobbigt att se det här, säger Sammi Selvarajah, Sinthus syster.

Både ansvariga poliser i Västerås och Åklagare Lena Lithner och vice överåklagare Bengt Åsbäck på utvecklingscentrum har avböjt att medverka, i Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM