FN: Attacker i Aleppo sannolikt krigsbrott

1 av 7 | Foto: PONTUS HÖÖK
Margot Wallström.

avTT

NYHETER

Regimens attacker mot östra Aleppo är nästan helt säker brott mot internationella lagar och sannolikt även krigsbrott, enligt FN.

Utrikesminister Margot Wallström vill att de skyldiga ställs till svars.

”Den syriska regeringen har ett klart ansvar att garantera att dess befolkning är säker, och den brister påtagligt med att ta det här tillfället att göra det, skriver Zeid Ra’ad Al Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, i ett uttalande enligt AFP.

Han anser att de syriska styrkorna och deras allierade nästan helt säkert utför brott mot internationella lagar och sannolikt även krigsbrott i och med attackerna mot civila.

Wallström pekar på de 82 fall av utomrättsliga avrättningar den 12 december som Zeid Ra’ad Al Hussein rapporterar om, samt uppgifter om beskjutningar av byggnader med barn i.

”Den syriska regimen har med ryskt stöd bombat civila områden utan urskiljning, sjukhus och skolor har utsatts för riktade attacker och en humanitär konvoj har utsatts för ett riktat angrepp. Vi fördömer även den belägrade oppositionens beskjutning av civila områden i Västra Aleppo, även om proportionerna inte går att jämföra”, skriver hon i ett uttalande.

”I det längre perspektivet måste vi agera för att de skyldiga till övergreppen får stå till svars för sina handlingar”, fortsätter hon.

ARTIKELN HANDLAR OM