Konserverat kött ökar risk få cancer
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-06-23
Dubbelt så hög risk med rökt och konserverat kött, visar ny studie
Vill du bli frisk - ät fisk.
Kött däremot ökar risken att utveckla tarmcancer och produkter som bacon, salami och skinka kan dubblera risken.
Fibrer däremot minskar risken att utveckla tarmcancer med 40 procent.
Det visar de första resultaten i en omfattande internationell studie.
Forskningen för att kartlägga ett eventuellt samband mellan matvanor och cancer har pågått i 15 år och omfattar 400 000 försökspersoner från Norge i norr till Grekland i söder. Studien är den största i sitt slag som kartlägger samband mellan vad man stoppar i sig och cancersjukdomar.
De preliminära resultaten, presenterades i dag vid en internationell läkarkonferens i Lyon i Frankrike och visar att konserverade köttprodukter ökar risken för cancer medan fiberrik kost minskar den kraftigt.
- Jag tycker det är intressant att man har kommit fram till det här och återigen fokuserar på att fibrer kan vara skyddande, säger Håkan Nilsson, chef för onkologiska kliniken vid Lunds universitetssjukhus till Aftonbladets nätupplaga.
Uppdelade resultat
Tidigare studier har visat ett klart samband mellan utvecklandet av cancer och ett högt intag av kött. Då har dock ingen hänsyn tagits om köttet varit färskt eller konserverat.
I den nya undersökningen är resultaten mer uppdelade och visar inget samband mellan cancer och en förtäring av nöt- lamm- och griskött. Däremot visar studien att risken kan öka med 40 procent för dem som konsumerar konserverat eller rökt kött och korv.
- Det stämmer väldigt väl med tidigare forskning kring matsäckscancer som visar att produkter som är gravade, saltade och rökta ökat cancerrisken. Ett ålderdomligt sätt att konservera och behandla födan kan alltså vara farligt för tarmen längre ner enligt detta, säger Håkan Nilsson.
Trots de nya fynden vill forskarna inte helt förkasta misstankarna om att rött kött orsakar cancer.
- De här resultaten är preliminära. Vi måste forska ytterligare innan vi kan dra några säkra slutsatser, säger chefsläkare Arthur Schatzkin, en av forskarna bakom studien,till AP.
Återupprättar fiberns rykte
Studien återupprättar också till viss del fibrer som en cancerhämmande faktor.
- Hela fiberhypotesen kom i vanrykte för några år sedan när två stora studier inte visade något samband mellan en fiberrik kost och cancer. Men fibrer har ju hela tiden funnits som en möjlig, viktig faktor så i och med det här så måste man titta allvarligt på om det inte kan finnas en skyddsfaktor i fibrer ändå, säger Håkan Nilsson.
Samtidigt betonar han komplexiteten i studier med kost.
- Det finns så många olika faktorer som kan påverka så det är svårt att säga exakt vad som påverkar vad, säger Håkan Nilsson.
De inledande resultaten av studien visar också tydligt att sambandet mellan cancer och kost är en betydligt mer komplicerad fråga än vad forskarna förväntat sig. Det står klart att saker som tillagningsmetoder och hållbarhet, har betydelse för sambandet.
Forskningsresultat har tidigare visat att grillad eller stekt mat kan framkalla cancerframkallande ämnen.
- Det talar tydligt om för oss hur vi bör tänka när det gäller forskning. Den enda logiska slutsatsen är att studier som klumpar ihop färskt och tillagat kött i en och samma grupp är inget att räkna med, säger Martin Wiseman, professor vid institutet för näringslära i Southampton i England.
Å andra sidan kan det vara svårt att dra gränserna mellan olika typer av kött, till exempel när det gäller hamburgare och köttbullar, tycker Wiseman.
Fem frukter om dagen
Vid konferensen presenterades också forskningsresultat som visar att fisk minskar risken för cancer och för att uppnå ett fullgott skydd bör intas fem sorters frukt och grönsaker om dagen.
Inte helt oväntat löper den som röker ett paket cigaretter om dagen eller konsumerar mer än en flaska vin, 50 gånger högre risk att få halscancer.
Ingen svensk studie i liknande omfattning har gjorts men i forskning sedan tidigare är det känt att Norrland varit mer utsatt för magsäckscancer medan sydvästra Sverige haft mer tjocktarmscancer.
- Det tror man beror på olika matvanor. Då skulle den sydvästra delen tala för att man åt mat som var mer ”anglosaxiskt” tillagad. Det innebär att den är mer raffinerad och beredd, säger Håkan Nilsson.
Annika Sohlander