18 döda i Syrien efter Turkiets offensiv

Minst 18 personer har dödats i Turkiets offensiv mot norra Syrien under helgen.

I dag hålls ett möte i FN:s säkerhetsråd.

I fredags öppnades en ny front i det krighärjade Syrien då turkiska trupper, uppbackade av allierade rebeller, gick till angrepp mot kurdiska YPG-styrkor i norra Syrien.

Sammanlagt 18 civila har dödats i lördagens och söndagens offensiv, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Åtta av dem ska ha ingått i samma familj och dödades av en flygräd mot byggnaden som de befann sig i, skriver TT.

YPG bekräftar dödsfallen, samtidigt som Turkiet helt dementerar att civila dödats i offensiven.

Det kurdiska partiet PUK sa på måndagsmorgonen att de vill skicka peshmerga-soldater, kurdernas officiella armé, från Irak för att hjälpa YPG. Det gjorde man år 2014 då staden Kobane belägrades av IS. Den gången var dock insatsen godkänd av Turkiet, något som knappast är tänkbart i dagsläget.

I dag, måndag, hålls ett extramöte i FN:s säkerhetsråd på Frankrikes begäran. Enligt TT stöder Sverige det franska initativet. Säkerhetsrådet ska också diskutera den syriska regimens offensiv mot Idlib, det sista stora området i Syrien som fortfarande kontrolleras av oppositionen.

Bakgrunden till offensiven är att USA börjat träna och beväpna en ny kurdisk gränsstyrka, något som Turkiet inte kan acceptera. Turkiet anser att YPG – som ingår i gränsstyrkan – är en förlängning av den terrorklassade kurdiska gerillan PKK.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa på söndagen att han var ”väldigt oroad” över offensiven.

Ryssland, som stöder den syriska regeringen, har också uttryckt bekymmer, och Rysslands försvarsdepartement har meddelat att ryska soldater dras bort från Afrin för att undvika provokationer.

Publisert:

LÄS VIDARE