Iran-experten: De har förlorat kontrollen

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Demonstrationerna fortsätter i Iran.

Men vad handlar de om egentligen?

Aftonbladet har bett den svenska statsvetaren och Iran-experten Trita Parsi att räta ut några frågetecken.

Varför startade demonstrationerna i torsdags?

– Det här startades av de konservativa i ett försök att underminera den sittande, reformistiska presidenten Rouhani, enligt alla källor jag har i Iran. Då var det enbart riktad mot Rouhani.

Har det förändrats sedan dess?

– Efter den första eller kanske två första dagarna har de konservativa förlorat kontrollen över det hela. Helt andra människor än de ursprungliga deltar nu och de riktar sig inte bara emot Rouhani utan hela systemet. Det var inte alls meningen.

Vilka är det som deltar i protesterna?

– Förvånande nog finns inte Gröna rörelsen, som stod bakom demonstrationerna 2009, med alls. Det tycks vara människor som annars aldrig varit i något politiskt centrum och som tenderar att inte rösta eller delta i politik på annat sätt.

Det har sagts att man protesterar mot för höga mat- och bensinpriser. Hur dyr är maten i Iran?

– Förväntningarna har varit väldigt höga på att det skulle bli bättre efter Iran-avtalet. Och på pappret ser finanserna ut att hämta sig men investeringarna har uteblivit av rädsla för att Trump ska riva upp avtalet. Utan investeringar blir det inga jobb. Att sanktionerna har lyfts har inte gett det resultat många hoppades på.

Men har folk inte råd att köpa mat?

– Det är inte lika illa som 2011 när man inte kunde köpa medicin men det är inte särskilt bra, heller. Det har saknats likvida medel så många löner har inte betalats ut. Nu protesterar man också mot hela det politiska systemet och den omfattande korruptionen. Man frågar sig hur så många i ledande ställning har tjänat pengar under sanktionerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE