Kriget i Syrien

Erdogans hot: Nytt anfall i Syrien

Av: 

Martin Schori

NYHETER

IS och oppositionen är i det närmaste krossat.

Men nu kan en nygammal front öppnas i Syrien.

Turkiet hotar att anfall kurdiska styrkor – som dessutom stöds av USA.

USA och dess allierade utbildar just nu en 30 000 man stor styrka som ska skydda gränsen i det område i norra och östra Syrien som kontrolleras av de Syriska demokratiska styrkorna (SDF). Enligt USA, som sagt att de ska dra ned på stödet till kurder i Syrien, ska den nya styrkan också förhindra att IS återuppstår i området.

Gränsstyrkan kommer sannolikt hämta en stor del av krigarna från SDF, en allians mellan framför allt kurder, sunniaraber och assyrier, som deltagit i kriget mot IS.

Men eftersom armén domineras av YPG, som Turkiet anser vara en terrororganisation med kopplingar till gerillarörelsen PKK, har Turkiet reagerat med ilska över USA:s planer.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hotar nu med att anfalla kurdiskhållna områden i Afrin, i norra delen av Syrien.

– Våra förberedelser är på väg att slutföras, en operation kan inledas när som helst, sa Erdogan i ett tal tidigare i veckan.

En attack skulle förutom att bringa ytterligare våld till ett svårt krigshärjat land komplicera den redan komplexa situationen på det syriska slagfältet. USA och Turkiet är båda medlemmar i Nato, men kan nu stå med kanonerna riktade mot varandra.

Dessutom skulle en offensiv ytterligare underminera den fredsprocess som just nu pågår med Iran, Turkiet och Ryssland som garanter.

Turkiet har nyligen kritiserat Ryssland och Iran för att de stöder den syriska regimens blodiga offensiv i Idlib. Idlib är en av få kvarvarande områden som styrs av jihadistgrupper och sunnirebeller, som får finansiering av just Turkiet.

Ryssland menar å sin sida att Turkiet inte gjort tillräckligt för att stoppa sunnirebellers attacker mot ryska och syriska soldater.

Syriska rebeller i FSA kommer att understödja den planerade operationen i Afrin, enligt presidenten.

– Självklart kommer de det, tillsammans. Den här kampen förs för dem, inte för oss, säger Erdogan, enligt TT.

FSA och Turkiet samarbetade även år 2016 under Operation Eufrats sköld, då man slogs mot kurdiska grupper i nordvästra Syrien.

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och nu

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Syrien – landet där alla slåss mot alla

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Syrien

Recep Tayyip Erdogan

Turkiet

Idlib

Ryssland

USA