Klimatförändringar

Två ”minuter” kvar – till jordens undergång

Av: 

Martin Schori

Förra året var det tre ”minuter” kvar
Förra året var det tre ”minuter” kvar

NYHETER

Apokalypsen kommer allt närmare.

Det hävdar forskarna bakom den symboliska domedagsklockan, som nu flyttas fram 30 sekunder – till två minuter i midnatt.

Forskare vid tidskriften Bulletin of Atomic Scientists presenterar varje år ett, högst symbolsikt, klockslag för hur nära jorden är att gå under.

I år har det gått sämre för världen, vilket gör att klockan skruvats fram 30 sekunder.

”Världen är inte längre bara farligare än vad den var för ett år sedan, hotnivån är så hög som den inte varit sedan Andra världskriget, skriver forskarna i en debattartikel i Washington Post.

Senast det var två ”minuter” i midnatt var 1953, då både USA och Sovjetunionen provsprängt sina första vätebomber.

Ljusast år 1991

För två år sedan var klockan tre ”minuter” i tolv. Förra året skruvades den fram 30 sekunder, med hänvisning till den nye amerikanske presidenten Donald Trumps ”hot” och ”destabiliserande uttalanden”.

Även denna gång hänvisar forskarna till Trump, och hans ”och andra världsledares misslyckanden med att hantera hotande kärnvapenkrig och klimatförändringar”.

År 2010 såg det ljusare ut, enligt tidskriften. Då justerades domedagsklockan bakåt, till sex minuter i midnatt, på grund av optimism kring Start-avtalet om nedrustning mellan Ryssland och USA. Ljusast var världsläget efter Kalla krigets slut 1991, då vi kunde slappna av med hela 17 minuter kvar till midnatt.

Domedagsklockan skapades av amerikanska vetenskapsmän, delvis samma personer som varit med och tagit fram atomvapnen, 1947.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringar

Donald Trump

Bulletin of Atomic Scientists

Andra världskriget

Ryssland

Kalla kriget