Enkät: De vill att Trump berättar om framgångarna

avTT

NYHETER

Inför president Donald Trumps första State of the union-tal har TT frågat Trumprepublikaner och demokrater vad de skulle säga till USA:s president om de var hans rådgivare samt vad de hoppas på i framtiden.

Foto: Privat/TT
Dennis Kelly, pensionerad försäkringssäljare och flygvapenveteran i Iowa. Vid det förra presidentvalet röstade han på Republikanernas Donald Trump.

Namn: Dennis Kelly, pensionär, tidigare försäkringssäljare och flygvapenveteran i Glenwood i Iowa.

Röstade på: Donald Trump

Fråga: Vad skulle du säga till USA:s president om du var hans rådgivare för en dag?

"Håll State of the union-talet kort, berätta om alla framsteg som gjordes under 2017 och din vision för 2018. Fokusera på infrastruktursatsningar, det var något som Obama utlovade men aldrig levererade. Vi behöver bygga broar och bredda vägar, det borde det finnas partiöverskridande stöd för. Även invandringsfrågan måste gå att lösa med stöd från både Republikanerna och Demokraterna, men den har blivit politiskt infekterad. Vi behöver invandrare men de rätta, sådana som har kunskap. Allt vi amerikaner strävar efter är ordning och reda, ett invandringssystem som fungerar."

Fråga: Vad hoppas du på i framtiden?

"Att landet kan läka och enas, att alla amerikaner har en känsla av att vi är på samma väg. Det har egentligen inte varit så sedan tiden efter 11 september-dåden 2001. Jag önskar så klart ingen ny terrorattack, men att människor och politiker börjar prata över partigränserna och får saker och ting gjorda."

Foto: Henrik Montgomery/TT
Biologen och jordbrukaren Ken Tschumper i Minnesota. Vid det förra presidentvalet röstade han på Demokraternas Hillary Clinton.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Robin Tschumper i Minnesota var tidigare universitetslärare i konvalescensterapi. Vid det förra presidentvalet röstade hon på Demokraternas Hillary Clinton.

Namn: Ken Tschumper (KT), biolog och jordbrukare, och hustrun Robin Tschumper (RT), tidigare universitetslärare, i La Crescent i Minnesota

Röstade på: Hillary Clinton

Fråga: Vad skulle du säga till USA:s president om du var hans rådgivare för en dag?

KT: "Svårt att säga, Trump går ju tvärsemot allt vi tror på. Jag skulle ge honom rådet att avgå."

RT: "Ja, eller åtminstone att vara mer presidentlik. Och jag skulle be honom att sluta twittra och börja tänka innan han talar."

Fråga: Vad hoppas du på i framtiden?

KT: "Just nu debatteras möjligheten att få Trump avsatt genom grundlagens 25:e tillägg (enligt vilken presidenten förklaras oförmögen att utföra sina plikter). Och miljardären Tom Steyer har startat en kampanj för ett riksrättsförfarande mot presidenten, som över 5 miljoner människor skrivit på. Jag hoppas att sådana initiativ får gehör."

RT: "Man kan ju alltid hoppas på riksrätt. Och jag hoppas att Demokraterna skördar stora framgångar i kongressvalet i höst, så att det blir svårt för Trump att få igenom sin politik. Ekonomin har vuxit i åtta år men den kommer inte att göra det för alltid. När det vänder lär även Republikanerna fly från presidenten. Men just nu är läget skrämmande, som i George Orwells bok 1984."  

Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
Erin Decker, grafisk formgivare som även driver en bilverkstad tillsammans med sin man i Kenosha i Wisconsin. Ordförande i det lokala republikanska partiet i staden.

Namn: Erin Decker, grafisk formgivare, driver bilverkstaden Merlin med sin make. Ordförande i det lokala republikanska partiet i Kenosha i Wisconsin:

Röstade på: Donald Trump

Fråga: Vad skulle du säga till USA:s president om du var hans rådgivare för en dag?

"Fortsätt göra det du gör. Jag bor mitt i landet och här märks den positiva skillnaden med ditt ledarskap."

Fråga: Vad hoppas du på i framtiden?

"Jag hoppas att han får möjlighet att tillsätta fler domare, helst ännu en domare till Högsta domstolen. Och jag hoppas på reform av statliga välfärdsprogram som Medicaid och Medicare (de statliga sjukvårdsprogrammen för fattiga och amerikaner över 65 år) – egentligen alla program där staten bara delar ut pengar."