Fritzon och Johansson KU-anmäls av C

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Centerpartisten Staffan Danielsson KU-anmäler migrationsministern Heléne Fritzon (S) och inrikesminister Morgan Johansson (S), skriver han i ett pressmeddelande.

Detta för att metoden att åldersbedöma asylsökande inte stoppats trots omfattande kritik.

– Med betydande sannolikhet kan hundratals (eller fler) asylsökande barn därigenom felaktigt klassas och ha klassats som vuxna och få avslag och utvisningsbeslut, skriver Danielsson.

I flera artiklar har Svenska Dagbladet granskat rättsosäkerheten i Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar av asylsökande. Verkets metoder har fått skarp kritik för att vara ovetenskapliga.

Nu anmäls två ministrar till konstitutionsutskottet för att metoden inte har stoppats.

– Jag KU-anmäler som enskild riksdagsledamot statsråden Heléne Fritzon och Morgan Johansson, skriver Staffan Danielsson, C, i ett pressmeddelande.

Även tidigare migrationsminister Tobias Billström (M) KU-anmäls av Danielsson. som också anmäler Rättsmedicinalverket och Migrationsverket till Justitieombudsmannen.

– Med betydande sannolikhet kan hundratals (eller fler) asylsökande barn därigenom felaktigt klassas och ha klassats som vuxna och få avslag och utvisningsbeslut, skriver Staffan Danielsson.

Aftonbladet har sökt Morgan Johansson och Heléne Fritzon som bådas avböjer att kommentera i avvaktan på KU:s behandling av anmälan.

Socialstyrelsen: ”Har inte tagits fram i samråd med oss”

Även Socialstyrelsen riktar nu kritik mot Rättsmedicinalverkets metod för åldersbedömningar, som RMV säger har tagits fram i samråd med Socialstyrelsen.

– De har fattat beslutet själva och använt sina egna experter, säger Agneta Holmström avdelningschef på Socialstyrelsen, till Svenska Dagbladet.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45