Demonstrationer och ordbråk efter Trumps uttalande

avMartin Schori

Bråket om Donald Trumps ”skithåls”-uttalande går vidare, med planerade demonstrationer och diplomatiska protester.

Samtidigt har det blossat upp en intern debatt om presidentens ordval: sa han verkligen ”skithål”, eller sa han något annat?

– Han sa ”skithus”, inte ”skithål”, menar en källa.

Turbulensen kring Donald Trumps uttalande om flera länder som ”shithole countries” verkar bli långvarig.

Sydafrika kommer inom kort att lämna in en diplomatisk protest, skriver CNN. Demonstrationer planeras under dagen i flera amerikanska och europeiska städer, rapporterar TT.

I helgen slog presidenten ifrån sig.

– Jag är inte rasist. Jag är den minst rasistiska person du någonsin har intervjuat, det kan jag säga dig, svarade Trump på en fråga från en journalist under en pressträff på hans hotell i West Palm Beach i Florida, rapporterar TT.

Donald Trump har tidigare skrivit på Twitter att han inte yttrade de ord som han anklagas för att ha använt.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Donald Trumps påstådda kommentar om att Haiti och afrikanska länder är "skithålsländer" har inte bekräftats av Vita huset, men senatorn Dick Durbin har gått ut öppet och bekräftat att Donald Trump använde sig av just den formuleringen – och att han dessutom gjorde det flera gånger. En annan senator, republikanen Jeff Flake, säger att han också hört om uttalandet från kollegor, redan innan mediestormen.

Men senator David Perdue, som deltog i mötet, hävdar att uppgifterna om Trumps ordval är en ”grov förvrängning”.

– Han sa inte de orden, säger Perdue till This Week.

Andra menar att Trump använde ett annat, marginellt mindre grovt, ord.

Enligt Washington Post-reportern Josh Dawsey säger flera personer inom Vita huset att Trump istället använde ordet ”shithouse”, ungefär ”skithus”, snarare än ”shithole”, skithål. Det bekräftas av källor till Rich Lowry, redaktör för den konservativa tidningen National Review.

– Han sa ”skithus”, inte ”skithål”. Det kommer inte att göra någon skillnad för någon. Men de generella uttalandena, de sa han, säger Lowrey.

Uttalandet om kritiserades hårt av omvärlden – bland annat av en talesperson för FN:s människorättsorganisation och av Afrikanska unionen.