Vit jul i nästan hela landet – se hur vädret blir där du bor

avMikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

Glädjande nyheter! Den snö som har fallit i nästan hela landet kommer med största sannolikhet att stanna till på julafton.

Kallfronter och nederbördsområden drar in över många delar av Sverige och håller snön intakt.

– Kylan håller i sig, till i morgon är det kallt i hela landet, där det ligger snö kommer det att ligga kvar, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Dan före dan, och alla håller vi tummarna för att snön som har kommit den senaste veckan ska få stanna åtminstone en dag till – och enligt meteorologerna verkar det som att vi har tur. Fram till imorgon väntas låga temperaturer i hela landet.

– Den snö som har kommit under helgen ligger kvar iallafall till på julafton, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Se hur vädret blir där du bor i den sista prognosen före jul.

Götaland

Även i sydligaste Skåne har det kommit snö den senaste tiden, och det finns goda chanser att det ligger kvar till jul.

– Vi har ett snöområde om har letat sig in över Skåne under morgonen. I övrigt är det mycket moln i Götaland under förmiddagen. Det kommer att luckras upp ganska sakta under dagen och nederbördsområdet drar bort framåt lunch, säger Mikael Sjöstrand.

Temperaturerna i Götaland kommer att variera men troligtvis inte nå över nollan.

– Det ligger mellan nollgradigt längst ner i Skåne till ner mot 5–6 minus som lägst in över mellersta Småland och upp mot Östergötland.

Längst Skånes kust finns det dock en liten risk att snön smälter iväg från oss.

– Det är längst ner i Skåne. De har fått lite snö nu under morgonen och det är framförallt längst kusterna som det skulle kunna smälta.

Svealand

Svealand kommer att ha ett stort temperaturspann på runt 3 minusgrader längst östkusten och ner till 16 minusgrader upp mot Dalarna.

– I Svealand har vi ett snöområde som ligger kvar över östra Svealand sedan igår, det kommer sakta att avta under dagen men det kommer vara fortsatt molnigt. I övriga delar av Svealand får vi också ta del av den här uppluckringen som även sker i Götaland, säger Mikael Sjöstrand.

Som om det inte vore nog med en snöfylld jul så finns det även goda solchanser i stora delar av Svealand, perfekt för julaftonspromenaden.

– Det finns ganska goda solchanser på julafton. I östersjölandskapen finns det mycket goda solchanser medan det är lite mer moln ner mot Västergötland och de västra delarna av landet generellt.

Norrland

Här blir det i vanlig ordning iskallt och det finns ingen risk att det inte blir en vit jul.

– I södra Norrland är det ganska mycket moln på morgonen och ett lätt snöfall som senare kommer att avta. Molnen kommer sakta att luckras upp även i södra Norrland. Temperaturerna kommer att ligga från minus 10 vid kusten ner till minus 20 i inlandet.

I norra Norrland kommer det bli runt 30 minusgrader som kallast.

– Mellersta och norra Norrland har ganska klart eller halvklart väder under morgonen och under dagen kommer det att vara fortsatt klart till halvklart i de inre och östra delarna medans det i de västra delarna av Norrland drar in en front under dagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Väder

Foreca

Svealand

Götaland

Norrland

AB Voice