Nyheter

”Det här är en unik historisk överblick”

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Wikileaks grundare om
de läckta dokumenten

Wikileaks grundare Julian Assange försvarar sajtens beslut att offentliggöra 90 000 hemligstämplade amerikanska dokument från kriget i Afghanistan.

– Vad som är brottsligt eller inte måste en domstol avgöra. Men vid första anblick verkar det definitivt finnas bevis för krigsförbrytelser i det här materialet

När Wikileaks publicerade den uppmärksammade filmen som visar hur amerikanska soldater angriper civila i Irak kritiserades organisationen för att den genom att bara visa en enskild film bara visade delar av sanningen.

Enormt material

Men i nästa kontroversiella drag gör Wikileaks raka motsatsen. På sajten finns nu 90 000 amerikanska dokument som i minutiös detalj ska ge en helhetsbild av kriget i Afghanistan.

– Ett enskilt dokument har inte makten att förändra samhället. Men när man lägger samman alla dokumenten får man en unik historisk överblick.

Genom att ge allmänheten tillgänglig till ett så massivt material hoppas Assange kunna skapa en ärligare bild av de gångna årens krig i Afghanistan.

– Det handlar inte om att lyfta fram enskilda saker utan att visa på att det är ett krig, en ständig följd av fruktansvärda händelser, sade han på en presskonferens i London i dag.

Fruktansvärda händelser

Enligt Assange spills de flesta liv inte i stora uppmärksammade händelser utan i det ständigt malande kriget som pågår i stora delar av landet.

Och enligt Assange verkar det finnas bevis för krigsförbrytelser i de omfångsrika materialet.

– Ett exempel är en amerikansk robotattack mot ett hus då sju barn dödades.

Dagens avslöjande bygger direkt på den flod av tips och hemliga handlingar som skickades till Wikileaks efter att organisationen släppte filmen från Irak.

En flod av tips

Assange berättar att hans lilla personalstyrka kämpar för att behandla allt material som skickas till dem.

– Vi har försökt hänga med i flödet av dokument och har byggt upp en stor bank med bra material. Det här avslöjandet är resultatet av genomgång av det materialet.

Påståendet att Wikileaks skulle drivas av en anti-amerikansk agenda viftade Assange snabbt undan.

– De grupper vars aktiviteter vi avslöjar försöker alltid angripa budbäraren i stället för att kommentera våra uppgifter.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert: