Valet 2010

Åkesson lovar trygghet åt landets pensionärer

NYHETER

Aftonbladet rapporterar live

I dag håller Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt sommartal.

Klockan två talar han till partiets anhängare i Sölvesborgs gästhamn.

Ett par hundra sympatisörer har samlats i Sölvesborgs gästhamn för att höra Jimmie Åkessons tal.

Enligt Aftonbladets reporter Pelle Tagesson har en del poliser utkommenderats till mötet men allt verkar gå lugnt till.

14:10 Något försenad intar Jimmie Åkesson scenen och tar plats bakom en talarstol. På talarstolen sitter en affisch föreställande två blonda barn och med texten "Ge oss Sverige tillbaka".

14.15 Med småbåtshamnen i bakgrunden börjar Åkesson sitt tal med att tacka för applåderna och hälsa deltagarna välkomna.

14.16 Åkesson säger att det bara är sex veckor kvar till valet. "Det går fort nu och det går bra." Han hänvisar till Aftonbladets Sifo i veckan som talade för drygt sexprocentigt stöd för SD. Spridda applåder.

14.17 Åkesson pratar om en framtida vågmästarroll och säger att SD är beredda att samarbeta med alla partier så länge partiet får något tillbaka. Får de inget tillbaka räds inte partiet ett nyval, säger Åkesson.

14.18 "Men, ärligt talat är jag skrämd av båda de alternativen vi ställs inför."

 "Aldrig tidigare har invandringen till Sverige varit så stor som under den här mandatperioden. Och det skrämmer mig."

14.20 "Därför är vårt långsiktiga mål inte att vara ett stödparti i utbyte mot något köttben då och då. Vårt långsiktiga mål är att bli ett Sverigevänligt regeringsalternativ som kan styra det här landet i Sverigevänlig riktning."

14.21 "Som vågmästare i riksdagen ska vi kräva en ansvarsfull invandringspolitik om vi ska stödja någon sida. Vi ska kräva krafttag mot brottsligheten om vi ska stödja någon minoritetsregering. Sen är det dags att börja tänka större, tänka mer långsiktigt."

14.22 "Som Sverigevän finns det mycket att glädja sig åt en dag som den här. Men det ser inte lika ljust ut för alla och då tänker jag inte främst på Mona Sahlin. Men till skillnad från Mona Sahlin har jag inte gjort ett så dåligt jobb att flera av mina väljare föredrar min ärkerival som statsminister."

14.23 "Men främst tänker jag på landets pensionärer som alldeles för länge tvingats leva på alldeles för lite."

14.25 "Även om detta inte oroar statsministern eller oppositionen så oroar det mig. Och jag skäms."

14.26 Åkesson hänvisar till statistik från brottsförebyggande rådet som visar att brott riktade mot äldre blivit vanligare. "Jag skäms."

14.27 Utan källhänvisning säger Åkesson att lex Sarah-anmälningarna inom vården ökar. "Det blir allt vanligare att äldre människor blir bestulna av de som blir satta att ta hand om dem." Åkesson utlovar en handlingsplan där brott mot äldre ska bekämpas med "alla till buds stående medel".

14.28 Åkesson vill införa gränskontrollerna för att stoppa kringresande sällskap med rötter i Östeuropa och skärpa kontrollerna av de som anställs inom hemtjänsten. "Så det blir svårare för skrupellösa brottslingar att lura sig in i äldres hem."

14.30 Åkesson säger att antalet anmälda våldtäkter ökat med 700 procent och att bara Lesotho i Sydafrika är sämre än Sverige när det gäller anmälda våldtäkter. "En svensk kvinna utsätts för ett sådant här brott varannan timme. Dygnet runt. 365 dagar om året."

14.33 "Rädslan och oron som våldtäkterna skapar försämrar även villkoren för kvinnorna i det här landet som ännu inte utsatts. Vår målsättning är klar: Tryggheten för landets kvinnor måste öka och brottslingarna ska jagas med blåslampa".

14.35 Åkesson säger att Sveriges feminister länge hållt tyst om våldtäkterna och säger att anledningen antaglingen är problemets koppling till Sveriges "huvudlösa invandringspolitik"

14.37 "Jag tycker det är viktigt att framhålla att det bland invandrare givetvis är en liten grupp som gör sig skyldiga till våldtäkt. Det är viktigt att framhålla i den här diskussionen."

14.39 Åkesson säger sig förstå att de som kallar sig feminister och samtidigt är för den nuvarande invandringspolitiken gärna stoppar huvudet i sanden och offrar de svenska kvinnorna. "Sveriges feminister borde skämmas."

14.40 Jimmie Åkesson säger att SD har begärt ut samtliga domar i svenska tingsrätter som gäller våldtäkter. Anledningen är att skapa en studie som ska ligga till grund för partiets satsning mot våldtäkter.

14.42 Sverige måste minska invandringen och ställa hårdare krav på invandrare. "Vi måste också skriva om lagen kring hur svenska medborgarskap delas ut. Nya medborgarskap ska befästas med en prövotid på tio år. Om man under den här tiden gör sig skyldig till ett allvarligt brott som våldtäkt så ska man kunna utvisas på livstid."

14.44 SD vill utöka kameraövervakningen i samhället för att förebygga brott, säger Åkesson. "Vi kräver också nolltolerans mot kvinnofientligt beteende på landets skolor." Kvinnor som känner sig hotade ska, enligt SD, få rätt att bära pepparspray.

14.46 För att minska risken för våldtäkt mot barn vill Åkesson tillåta brottsprovokation. Han vill också att föräldrar ska få tillgång till register om dömda sexförbrytare i närområdet.

14.48 "För mig är det helt obegripligt att regeringen Reinfeld inte redan infört en sådan här lag. Det innebär ett vidmakthållande av principen att pedofilers integritet är mer värt än våra barns trygghet."

14.50 Åkesson säger att han inte vill medverka till ett samhälle där barn och kvinnor inte skyddas. Om fängelseplatserna skulle ta slut är han "inte främmande för att leasa fängelseplatser i Ryssland eller Baltikum."

14.52 Få saker är så angelägna för SD som att skapa goda förutsättningar och levnadsvilkor för Sveriges kvinnor, säger Åkesson. "Men vi accepterar inte spelreglerna som satts upp av radikala feminister."

14.55 Åkesson lovar att hårdare än någon annan i riksdagen kämpa för kvinnors trygghet.

14.56 Sveriges föräldrar, både män och kvinnor, är fullt kapabla att välja den barnomsorg som passar dem, menar Åkesson och säger att han ska arbeta för att förbättra situationen för Sveriges ensamstående föräldrar.

14.57 "Jag kommer inte att verka för framtagandet av fler genus-certifierade barnböcker". Däremot vill Åkesson kämpa mot hedersvåld, mot könsstympning och för "de flickor eller kvinnor som riskerar att giftas bort mot sin vilja".

14.58 Åkesson kommer att arbeta för att mer resurser satsas på forskning kring kvinnorsjukdomar, lovar han.

14.59 "Jag vill utveckla rut-avdraget så det blir lättare för barnfamiljer och föräldrar att använda det."

15.00 Med sex veckor kvar till valet, är det nu allt SD:s slit ska betala sig, säger Åkesson. "Det kommer att bli slitsamma och smutsiga veckor. Smutskastningen kommer att öka ju närmare 19 september vi kommer".

15.03 "Sverigevänner. Vi gör som sjömannen. Han ber inte om medvind. Han lär sig segla."

15.04 "Vi har lärt oss att segla. Och glöm inte det här: Det finns något starkare än alla arméer i världen och det är en idé vars tid är inne. Tack så mycket."

Mer information följer.

Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010