Titta – vilken öken, Sahlin

avEva Buskas

S-profil i ny bok: Hon står för långt till höger om sitt eget parti

1 av 5 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
mona – uppe i det blå Enligt S-debattören Christer Isaksson har Mona Sahlin gett högerfolket från Stockholm störst makt.

Här är bilden av Mona Sahlins ökenvandring.

Hon har tagit partiet för långt till höger.

Det skriver debattören Christer Isaksson i en ny bok – och hotar att överge Socialdemokraterna.

Att vara partiledare för Socialdemokraterna innebär att ständigt väga mellan höger och vänster i partiet. Göran Persson gjorde det skickligt. Men Mona Sahlin har misslyckats, skriver Christer Isaksson i boken ”Den nya vän(s)tern” som kommer ut på Ekerlids förlag i dag.

Kartlagt 50 politiker

– Hon kom från en position där det redan var förutbestämt att hon stod till höger. Göran Persson satte Marita Ulvskog som partisekreterare, både vågat och skickligt, och släppte loss EMU-debatten i partiet, säger han.

S-märkte Christer Isaksson har kartlagt var 50 ledande socialdemokrater står på en höger-vänsterskala. Hans slutsats är att Sahlin har gett högerfolket från Stockholm den största makten.

Till höger står bland annat hennes närmaste man Stefan Stern, partisekreteraren Ibrahim Baylan samt Thomas Östros, Thomas Bodström och flera andra S-toppar.

Den som står närmast fotfolket är, enligt Isaksson, förre folkhälsoministern Morgan Johansson, som snarast förlorat inflytande under Sahlins ledning.

Resultatet blir en dragkamp mellan partifolket ute i landet, som vill gå åt vänster, och partiledningen som står stilla i mitten. Än så länge får vänsterfalangen draghjälp av det rödgröna samarbetet. Men en valförlust skulle inte bara innebära slutet för de rödgröna och Mona Sahlin – utan också bli starten för nya falangstrider, enligt Isaksson:

– Då blir det en strid om vilken väg partiet ska ta. Det blir också en utvärdering av samarbetet. En valförlust är ju ett underkännande av det rödgröna försöket.

Tvekar inför valet

Christer Isaksson har tidigare jobbat åt Ingvar Carlsson och Lena Hjelm-Wallén och varit S-trogen. Nu är han tveksam.

– Jag ser inte bilden av Socialdemokraterna. Jag skulle vilja höra Sahlin prata mer om vad S är bra för, varför partiet behövs i dag.

Vad ska du rösta på?

– Jag vet inte, ärligt talat. Det kan ju bli MP, till exempel. Jag vill inte rösta efter tradition, utan har bestämt mig för att rösta på något jag verkligen tror på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010