Neos hjärta slutade slå fyra gånger

avKarin Östman

2-åringen skickades hem från akuten – dog bara timmar senare

1 av 2 | Foto: Foto: PRIVAT
blev bara 2 Neo Wennberg-Soderius, 2, kom in till akuten på Mora lasarett tidigt i torsdags morse med hög feber, smärtor och utslag. Efter ha tagit ett blodprov sa läkaren att det rörde sig om ett vanligt virus – och skickade hem familjen. Mindre än åtta timmar senare dog Neo, troligen av hjärnhinneinflammation.

Neo, 2, skickades hem från akuten på Mora lasarett.

Knappt åtta timmar senare dog han av hjärnhinneinflammation.

– Om han hade fått hjälp direkt hade han kunnat överleva, säger mamman Zorina Soderius.

Neo Wennberg-Soderius från Mora blev hängig och sjuk i onsdags kväll. Som andra småbarn har han varit förkyld och haft feber flera gånger tidigare, men den här gången reagerade hans föräldrar på att något inte stod rätt till.

Strax efter klockan fyra i torsdags morse bestämde de sig för att åka till akuten på Mora lasarett.

– Han hade jättehög feber, en blodfläck i ena ögat och fläckar på ryggen och magen. Han hade ont i hela kroppen och svårt att röra sig, säger Zorina Soderius.

”Ett vanligt virus”

Enligt henne togs ett blodprov i fingret och en läkare lyssnade på Neos lungor. Sedan skickades de hem vid halv sex.

– Läkaren sa att det var ett vanligt virus. Han sa att om det skulle bli värre kunde vi ta en promenad till lasarettet. Det var så nonchalant och jag kommer aldrig, aldrig att glömma det.

Hemma blev Neo bara sämre. Efter ett par timmar hade han kramper och skakade. Zorina ringde efter en ambulans och snart var Neo tillbaka på akuten i Mora. Men därifrån skickades han snabbt till intensiven på Falu lasarett. Då var läget mycket kritiskt.

– Hjärtat stannade tre gånger men de lyckades få igång honom. Fjärde gången gick det inte längre.

Neos lilla kropp orkade inte kämpa mer och han somnade in 13.10 på torsdagseftermiddagen.

– När min son varit sjuk tidigare har han ändå alltid varit social och blivit pigg av Alvedon. Men den här gången ringde alla varningsklockor. Läkarens misstag kostade mitt barns liv, säger Zorina Soderius.

Snabbt förlopp

Zorina, hennes sambo samt Neos pappa Peo Wennberg har alla svårt att förstå att deras barn är borta för alltid.

De väljer att berätta om Neo för att andra familjer inte ska behöva drabbas av samma sorg och förtvivlan.

Läkarna tror att pojken dog av hjärnhinneinflammation orsakad av en meningokockinfektion. Sjukdomsförloppet är snabbt och det är viktigt att få vård direkt. Bakterien är känslig för antibiotika och de flesta som får behandling blir friska.

Nu får Neos familj och dagiskompisar antibiotika i förebyggande syfte.

Enligt smittskyddsläkaren i Dalarna, Anders Lindblom, är kraftiga utslag ett av de tydligaste symptomen på meningokockinfektion. Sådana hade Neo redan första gången han kom till akuten, enligt föräldrarna. Ändå skickades han hem utan behandling.

Mora lasarett ska nu eventuellt göra en Lex Maria-anmälan.

”Det är fruktansvärt”

– Det som har hänt är fruktansvärt hemskt. Jag har pratat med alla inblandade och vi gör nu en händelseanalys, säger Eva Dahlén, verksamhetschef vid medicinkliniken.

Hon säger att läkaren som skickade hem Neo diskuterade fallet med barnkliniken i Falun innan han fattade beslutet.

– Jag har all förståelse för föräldrarna och jag vill understryka att alla inblandade är mycket bedrövade och undrar om de gjort något fel.

I efterhand kan vi ju alla se att man borde ha gjort på annat sätt, säger Eva Dahlén.