Nord varnar Syd för krig

Rapporter om artiellerield på Yeonpyeong tidigt i morse

Enorm sprängkraft I dag anländer hangarfartyget USS George Washington till Gula havet. Det har en slagstyrka som den samlade sprängkraften från andra världskriget.
Enorm sprängkraft I dag anländer hangarfartyget USS George Washington till Gula havet. Det har en slagstyrka som den samlade sprängkraften från andra världskriget.

Konflikten på Koreahalvön fördjupas.

I dag varnade Nordkorea sitt grannland Sydkorea för att genomföra den planerade militära övningen med USA. Genomförs övningen, är kriget nära.

På morgonen hördes artillerield på ön Yeonpyeong, men troligtvis rör det sig om en övning.

– Situationen på Koreahalvön närmar sig centimeter för centimeter gränsen till krig, De dagar då endast verbala varningar levereras är nu över, meddelade Nordkoreas statliga nyhetsbyrå i dag.

Artillerield

Den sydkoreanska ön Yeonpyeong besköts i tisdags av Nordkorea. På fredagsmorgonen rapporteras det om smällar från artillerield i närheten av ön.

Två explosioner ska ha hörts på Yeonpyeong, uppger stabschefen vid försvarsmakten i Sydkorea. AP:s reportrar ska också ha hört en tredje explosion. Men troligtvis rör det sig om en övning och inte någon fientlig eldgivning, uppger tv-kanalen YTN enligt TT.

Kritiserar övningar

Militärövningarna som Sydkorea planerar att genomgöra med USA i helgen, kritiseras av Nordkorea som menar att planerna är ogenomtänkta och farliga.

Nordkoreas arme och folk är nu "mycket förargade" och "gör sig redo att låta en förfärlig eldgivning" drabba Sydkorea.

– En eskalering av konfrontationer mellan länderna kommer leda till ett krig, och den som vill leka med elden kommer gå under i lågorna, meddelar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå.

Övar på söndag

Övningen med USA drar igång nu på söndag. De amerikanska styrkorna kommer att gå ihop med Sydkoreas militär och göra flygövningar över Gula havet.

Tidigare i veckan lämnade hangarfartyget USS George Washington en flottbas söder om Tokyo för att ansluta sig till militärövningen. Ombord finns 75 stridsflygplan och en besättning på över 6 000 man.

Attack i tisdags

Bakgrunden till det som nu sker är den nordkoreanska granatattacken i tisdags morse mot Yeonpyeong. Då omkom fyra människor, varav två civila personer. I attacken skadades även 15 sydkoreanska soldater och tre civila.

Ett stort antal människor har evakuerats från den attackerade ön. Vissa har uppgett att de är för rädda för att någonsin återvända till sina hem. Fem byggnader träffades vid anfallet och 22 hus skadades i attacken.

Barack Obama har fått nog av Nordkoreas attacker. Nu skickar han ett kärnvapenbestyckat monster till konflikthärden, med en slagstyrka som den samlade sprängkraften från andra världskriget. Hangarfartyget USS George Washington har gått in i Gula havet. 333 meter långt, och ombord finns 75 stridsflygplan, avfyrningsramper för missiler och en besättning på drygt 6?000 man. I kölvattnet följer kryssare, jagare och atomdrivna attackubåtar, alla – även om USA:s flotta varken förnekar eller bekräftar – kärnvapenbestyckade. "Vi hoppas sända en väldigt stark signal", säger den amerikanska militärens stabschef Mike Mullen.

Per Bjurman

Här ligger Yeonpyeong
Publisert: