Fler soldater kan skickas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Överbefälhavare: "Vi tittar på det"

En död och fyra skadade – på två dagar.

Våldsamheterna i Afghanistan fortsätter – och nu kan fler soldater skickas dit.

– Det tittar vi på, säger överbefälhavare Sverker Göransson.

Sex svenskar har hittills dödats under insatser i Afghanistan – och många fler har skadats.

Bara på de senaste två dagarna har fyra personer skadats, och Kenneth Wallin från Trångsund dödades efter stridigheter i lördags.

Nya områden

Under en presskonferens på måndagskvällen pratade ÖB Sverker Göransson om läget och förklarade att man nu befinner sig i områden man inte varit tidigare.

– Det är ett markant tryck mot motståndaren, vilket påverkar händelserna i vårt område också. Huruvudida det är kriminella nätverk eller motståndsmän, det ni kallar talibaner, kan inte jag säga just nu. Det som har skett är att vi försöker vara närvarande i de områden som tidigar varit röda punkter, så kallade hot spots. Vi hade sannolikt varit utsatt för fler attacker om vi inte fått den information vi får av lokalbefolkningen, säger ÖB.

Våldet väntas fortsätta

Han tror även att våldet mot svenska soldater kommer att fortsätta.

– När man utmanar dem, vilket vi gjort under lång tid, kommer de naturligtvis att protestera. Min bedömning är att det kommer att fortsätta. Försvarsmakten, så väl som förbandet där nere, försöker att göra sitt bästa.

Fler soldater

Överbefälhavaren utesluter inte heller att skicka ner fler svenskar till Afghanistan.

– Det är ett hårt pressat förband, med chefen Gustaf Fahl i spetsen, som är fullt fokuserade på att lösa sin uppgift. Vi backar upp dom på alla sätt vi kan. Också i den mån vi kan behöva skicka mer personal ner. Det är något vi tittar på, säger Sverker Göransson.

Publicerad: