Valet 2010

”Utvecklingen går åt fel håll”

Av: 

Jessica Balksjö

Nivette Dawod

NYHETER

Lars Ohly vill ha ett tryggare Sverige

Vänsterpartiets Lars Ohly lyfte fram jobben som en tung fråga, och kallade Sverigedemokraterna rasister i Aftonbladets Livetorget.

Men buropen blev flest när han kallade Moderaternas politik för falsk marknadsföring.

Klädd i kavaj och skjorta intog Vänsterpartiets Lars Ohly som tredje partiledare Aftonbladets talarstol på onsdagsförmiddagen.

– Sverige är ett bra land att leva i, men utvecklingen går åt fel håll. Vi vill bygga ett Sverige som håller ihop, som gör att människor känner sig trygga, inledde han sitt tal.

Då nådde applåderna taket, långt över buropen.

Sedan började Birgitta Rådberg med att be Lars Ohly förklara hur a-kassan fungerar i dag.

– Vår arbetslöshetsersättning har försämrats så att man får mindre betalt när man är arbetslös. Tanken bakom det är att det är den arbetslöses egen skuld att den är arbetslös. Det finns 407 000 arbetslösa och bara 42 000 jobb. Det är klart att det inte är de arbetslösas fel. Dessutom har avgiften höjts, så hotellstäderskan betalar 450 kronor i månaden, och läkaren 80 kronor. Vi vill man ska betala lika mycket till a-kassan oavsett vilket jobb man har, svarade Ohly.

Investeringar ger fler jobb

Hur vill du skapa fler jobb?, undrade André Assarsson.

Då passade Lars Ohly på att berätta om vad de rödgröna vill göra för investeringar, som nya jobb, nya bostäder och fler utbildningsplatser.

– Vi tror inte att sänkta skatter leder till fler jobb, investeringar leder till fler jobb. Nya järnvägar och att underhålla dem, det skapar nya jobb. Den här regeringen har tagit bort utbildningsplatser, vi vill satsa på att fler ska utbilda sig istället för att gå arbetslösa.

Buades mest

När Ohly fick frågan om vad han tycker om att Moderaterna kallar sig nya arbetarpartiet sa han att partiet bedriver falsk marknadsföring. Då höjdes tittarnas burop rejält.

I slutet på talet fick Ohly frågan om Sverigedemokraterna, som i flera opinionsmätningar ser ut att bli vågmästare i riksdagen. Alexander Meuller undrade: Hur kommer ni att tackla det faktum att Sverigedemokraterna troligen tar plats i riksdagen?

– Jag tror fortfarande att det finns alla möjligheter att se till att vi slipper ett rasistparti i riksdagen. Jag kommer att göra allt jag kan för det. Vi och SD har inget gemensamt på någon punkt. Det är ett främlingsfientligt parti, sade Ohly.

Hyllade livetorget

Precis som Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP) fick han flera frågor om invandring.

– Det är oroande att det finns en tendens till att man diskuterar invandringen som ett problem. Alla seriösa bedömare menar att vi kommer att behöva mer invandring i framtiden för att Sverige ska kunna få en ekonomisk utveckling, sade han till Aftonbladets Jessica Balksjö, som var på plats efter sändningen.

Han var nöjd, men lite svettig, efter sitt torgtal på Aftonbladet.

– Det här var jätteroligt. Det här skulle jag gärna göra oftare. Det är ungefär som chattar, men eftersom man svarar muntligt så blir det lite mindre eftertänksamt och spontant, och det tror jag kändes också.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

För att slå på ljudet på klippet – dra i volymreglaget i tv-spelaren

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010