Ohly, du har fel om förnyelsebar energi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

V-ledaren tog fel på verkliga siffror och målsättning

”I Tyskland står den förnyelsebara energin för 27 procent”, hävdar Lars Ohly.

Men den siffran glömde V-ledaren att dubbelkolla, visar Aftonbladets lögndetektor.

Vad lögndetektorn granskar: I TV4:s utfrågning av de rödgröna trasslade partiledarna in sig i resonemang kring kärnkraften och förnyelsebar energi. Vänsterpartiets Lars Ohly hamnade i en ordväxling om vindkraftverk med programledaren Malou von Sivers.

– När man pratar om förnyelsebar energi får man det att låta som att vi skulle kunna leva på den. Det är en övertro får man känslan av, på till exempel vindkraft som i praktiken är två procent av den totala energin, sa Malou von Sivers.

– Samtidigt är det i Tyskland 27 procent, avbröt Lars Ohly.

Om Ohly menade att 27 procent av den tyska energin kommer från vindkraftverk eller om 27 procent kommer från förnyelsebar energi är oklart. Men lögndetektorn har granskat båda påståendena.

Sanningen är: Tyskland är ett av världens främsta länder när det gäller övergång till förnyelsebar energi.

Av den totala energianvändningen i Tyskland stod den förnyelsebara 2009 för 10,1 procent. Vindkraftverken, som räknas in i den siffran, stod för 1,6 procent.

Av den totala elförbrukningen i Tyskland steg den förnyelsebara från 6,3 procent år 2000 till 16,1 procent 2009.

Vindkraftverken, som räknas in i den siffra, står för 6,5 procent.

I april 2007 sa den dåvarande tyska miljöministern Sigmar Gabriel att andelen förnyelsebar energi av den totala elförbrukningen ska öka till 27 procent år 2020. Det målet gäller fortfarande.

Slutsats: Lars Ohlys påstående stämmer inte. Tyskland har som mål att 27 procent av den totala elanvändningen år 2020 ska komma från förnyelsebar energi. I dag kommer drygt 16 procent från förnyelsebar energi.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN