Publicerad:
Uppdaterad:

Avslöjad – av datortrafiken

Av: Andreas Victorzon

Publicerad:
Uppdaterad:

Kopplingar mellan Jihad Jane och huvudmisstänkt

Tre av de sju misstänkta i mordkommandot mot konstnären Lars Vilks släpptes sent i går kväll.

Polisen riktar nu blicken på huvudmisstänkte algeriern Sharif Damache, 49.

häktad i usa Colleen LaRose, känd som Jihad Jane misstänks ha planerat mörda Lars Vilks.
Foto: AFP Fox News
häktad i usa Colleen LaRose, känd som Jihad Jane misstänks ha planerat mörda Lars Vilks.

Enligt The Irish Independent är det den algeriske läkaren Ghamrassan Moulay-Slimane, hans fru Nabahat och den palestinska flyktingkvinnan Nadah Sameh som nu släppts.

Mängder av e-post

De övriga fyra förhördes i går kväll. I dag kommer troligen beslut att den enda återstående kvinnan i sällskapet, Jamie Ramirez, ska släppas. Utredarna riktar in sig på hennes man, Sharif Damache, 49.

Undersökning av beslagtagna datorer i Irland bekräftar länken mellan Damache och Jihad Jane, Colleen LaRose. I går fortsatte kartläggningen av parets kontakter, som består av mängder av e-post och meddelanden i chattrum. I september, då Colleen LaRose besökte Damache och hans amerikanskfödda fru Jamie Ramirez i Cork och Waterford under två veckor, skuggades hon av irländsk polis.

Skulle gifta sig

Utredarna är fortfarande osäkra på om övriga medlemmar i gruppen känt till Jihad Janes planer att mörda Lars Vilks. De ska ha hjälpt till med logistik, men inte kommunicerat direkt med henne.

Enligt USA:s justitiedepartement har Jihad Janes försökt rekrytera ytterligare fem personer från södra Asien och Europa. Hon ska ha planerat att gifta sig med en nätkontakt i Asien för att han skulle kunna resa till Europa, enligt Irish Times.

Levt under mordhot

Jihad Jane sitter häktad i USA misstänkt för att vara hjärnan bakom mordkommandot mot svenske konstnären Lars Vilks, som levt under mordhot sedan hans teckning av profeten Muhammed som rondellhund publicerades i Nerikes Allehanda 2007.

Publicerad:
Publicerad: