Regeringskvinna med i rasistgrupp

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Avbildar Obama som apa

med i rasistgrupp på facebook Catharina Bildt jobbar som politiskt sakkunnig åt Nyamko Sabuni.
med i rasistgrupp på facebook Catharina Bildt jobbar som politiskt sakkunnig åt Nyamko Sabuni.

Catharina Bildt är en av Nyamko Sabunis närmaste medarbetare.

Samtidigt har hon varit med i en Facebookgrupp med rasistiskt innehåll.

– Jag är med i många olika Facebookgrupper, säger hon.

I gruppen finns bilder av rasistiska karaktär.

På Facebook pågår de smutsigaste valkampanjerna. Där finns åtskilliga grupper mot både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. En av dem är gruppen "Mona Sahlin som statsminister – nej tack!".

Foto: PONTUS HÖÖK
USA:s president Barack Obama.

Det är oklart vem som står bakom sidan, men där finns flera bilder av rasistisk karaktär: bland annat en bild av paret Obama manipulerade till apor. Det finns också bilder av Sahlin i slöja och Sahlin manipulerad till mörkhyad.

”Med som privatperson”

Sidan har närmare 30 000 medlemmar. En av dem är Catharina Bildt, politiskt sakkunnig hos Nyamko Sabuni (Fp). Bildt har bland annat integrationsfrågor på sitt bord och ska på ett Folkpartimöte i nästa vecka hålla i seminariet "Bryt utanförskapet – underlätta integrationen".

– Jag är med i flera sidor på Facebook. Jag är med där främst som privatperson, det är inget som har med mitt jobb att göra, säger hon först när Aftonbladet ringer upp.

Det är en sida med flera rasistiska bilder, hur ser du på det?

– Det kände inte jag till, då ska jag gå in och titta på det. Tack för upplysningen, säger hon och lägger sedan på luren.

Kort därefter meddelar via sms att hon lämnat gruppen.

Partisekreteraren: Inte okej

Enligt Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag är det inte okej för partimedlemmar eller anställda inom partiet att vara med i den här typen av grupper.

– Nej, det är inte bra att vara med i en sådan Facebookgrupp. Jag har talat med Catharina Bildt, hon kände inte till innehållet och nu har hon lämnat gruppen och det tycker jag är väldigt bra, säger han.

Hur ser ni på att vara med i grupper som riktar sig mot andra partiledare?

– Generellt ska vi inom sociala medier försöka driva en positiv kampanj. Det är viktigt när man är aktiv på sociala medier att man inser att man representerar folkpartiet och att man är lika noggrann i hur man agerar i sociala medier som hur man agerar i andra sammanhang.

Ny policy för sociala medier

Förra valrörelsen präglades till stor del av dataintrångsskandalen där en folkpartist olagligt tog sig in på Socialdemokraternas intranät. I dagarna har Folkpartiet tagit fram en ny policy för hur man ska använda sociala medier. Men det har inga kopplingar till dataintrånget, enligt Erik Ullenhag.

– Nej, det är över huvud taget. I och med att vi kommer att vara mer aktiva i sociala medier måste vi fundera över hur vi jobbar även där. Det viktiga är att alla inser att de representerar Folkpartiet och att det man skriver och hur man agerar är offentligt.

Publicerad: