Svenska soldater beskjutna i Afghanistan

avMartin Ekelund

En soldat hemmahörande i Stockholmsområdet skadades i samband med att hans stridsfordon körde på en hemmagjord landmina utanför Mazar-e-Sharif.

– Läkarna beskriver hans tillstånd som allvarligt men stabilt, säger Philip Simon, pressekreterare på försvarsmakten.

Mannens kamrater utförde första hjälpen i väntan på en helikopter som transporterade honom till fältsjukhuset på Marmal.

Han kommer att föras hem till Sverige så fort hans tillstånd tillåter det. Anhöriga är underrättade.

Parlamentsval orsakar oroligheter

Det är i samband med lördagens parlamentsval i Afghanistan som oroligheter har spridit sig även till de områden där svenska styrkor ansvarar för säkerheten.

Under eftermiddagen var svenska soldater inblandade i en eldstrid med afghanska upprorsmän. De besköts när deras fordon körde på en landmina mellan Mazar-e-Sharif och Sheberghan.

Afghanska säkerhetsstyrkor, som patrullerade tillsammans med svenskarna, besvarade elden och tillfångatog två av skyttarna. Ingen av svenskarna uppges vara skadad.

”Stor mängd hemmagjorda bomber”

Tidigare på dagen körde ytterligare ett svenskt stridsfordon på en landmina, strax söder om Mazar-e-Sharif. Vid detta tillfälle skadades ingen, men förstärkningar sändes till platsen.

– Det har varit en stor mängd hemmagjorda bomber som har lagts ut inför valet, säger Mattias Robertsson, informatör på Försvarsmakten.

Under dagen dödades nio civila och ytterligare tio skadades när deras bil körde på en hemmagjord vägbomb i Balkhprovinsen. Tre av offren ska ha varit kvinnor och sex ska ha varit barn uppger nyhetssajten Pajhwok.