Gick tillbaka till jobbet när hon utförsäkrades – fick sparken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-04

Nu lever Selma, 42, på sin a-kassa

Ur pepparkaksburken i köket plockar Selma Imas mediciner mot smärtan.

14 tabletter blir det varje dag.

I ett år har hon varit utförsäkrad från Försäkringskassan.

Fick sparken Selma Imas, 42, blev utförsäkrad och fick sedan sparken från sitt jobb då hon inte klarade av arbetsuppgifterna. Nu är hon arbetslös, men kan inte ta ett jobb på mer än 25 procent. ”Resten av tiden måste jag få betald rehabilitering. Det hade jag kunnat få om jag var kvar hos Försäkringskassan”, säger hon.

När Aftonbladet skrev om 42-åriga Selma i augusti 2009 hade Försäkringskassan underkänt hennes läkarintyg för att det saknades några ord: att hon inte kan jobba ”på hela arbetsmarknaden”.

Vägrade ringa läkaren

Handläggaren vägrade att ringa upp läkaren för att ta reda på hur det egentligen låg till.

Det var stor skillnad mot 2008, då hon fick sjukpenning första gången. Då ringde handläggaren på Försäkringskassan själv och diskuterade Selmas situation med läkaren.

– Sen sade handläggaren till mig att ”du har själv sökt halv sjukpenning, men jag och läkaren tycker att du ska ha hel sjuk-penning”. Och så blev det, säger Selma som bor i Stockholm.

Efter att hon blev utkastad från Försäkringskassan förra sommaren fick hon sparken från sitt jobb som montör, eftersom hon inte kunde sköta det.

Nu lever hon på sin a-kassa och har en handläggare på arbetsförmedlingen.

Plågas av smärta

Varje dag tar Selma 14 tabletter: Stesolid (”den blir du dum i huvudet av”), Neurontin (”den får du hallucinationer av”), Tradolan och tre mediciner till.

Utan dem klarar hon sig inte. Smärtan från rygg och armar efter en bilkrock är för stark.

– Jag kan tänka mig att jobba 25 procent, men resten av tiden måste jag få betald rehabilitering. Det hade jag kunnat få om jag var kvar hos Försäkringskassan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln