Anhållan mot Assange hävd

Inte längre misstänkt för våldtäkt

NEKAR TILL ANKLAGELSERNA Julian Assange har anhållits i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. Wikileaksgrundaren nekar till anklagelserna i ett mejl till Aftonbladet.
NEKAR TILL ANKLAGELSERNA Julian Assange har anhållits i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. Wikileaksgrundaren nekar till anklagelserna i ett mejl till Aftonbladet.

Wikileaks grundare Julian Assange är inte längre misstänkt för våldtäkt.

Han måste därför inte infinna sig hos polisen.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, säger chefsåklagare Eva Finné i ett pressmeddelande.

Julian Assange anhölls i sin frånvaro sent på fredagskvällen misstänkt för våldtäkt och ofredande. Han nekar till anklagelserna men lovade via medarbetare att han skulle infinna sig hos polisen inom kort.

Det behöver han inte längre göra.

Chefsåklagare Eva Finné hävde beslutet vid 17-tiden på lördagseftermiddagen, eftersom hon inte längre anser att det finns skäl för att han ska vara fortsatt anhållen.

– Som jag har förstått är misstankarna om våldtäkt helt avskrivna. Därför har åklagaren Eva Finné beslutat att häva anhållan, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten i Stockholm.

"Utredning om ofredande fortsätter"

Misstankarna om ofredande kvarstår dock fortfarande.

– Så är det. Utredningen om ofredande fortsätter, säger Karin Rosander.

Tidigare i dag var Assange misstänkt för våldtäkt på sannolika skäl. Vad ligger till grund för att misstankarna om våldtäkt inte gäller längre?

– Jag vet inte vad det beror på. Det var en annan åklagare i går och jag vet inte om Eva Finné har ny information eller om hon bara har gjort en helt annan bedömning.

Åklagaren själv har inte gått att nå och tänker enligt Karin Rosander inte kommentera ärendet i dag.

– Hon behöver mer underlag och måste gå vidare med utredningen först, säger Karin Rosander.

Publicerade hemliga dokument

Julian Assange är känd som en av grundarna till sajten Wikileaks, som det senaste året har avslöjat flera missförhållanden - bland annat inom den amerikanska militären.

Senast publicerades 90 000 hemliga dokument från den amerikanska krigsmakten om kriget i Afghanistan. Publiceringen var ett samarbete mellan Wikileaks, New York Times, The Guardian och Der Spiegel och omfattade information om kriget som tidigare inte varit känd offentliggjordes.

Julian Assange befinner sig i Sverige sedan en tid tillbaka för att delta i olika aktiviteter och planera inför en eventuell etablering i Sverige. Orsaken är att Sveriges yttrandefrihetslagstiftning innehåller det starkaste skyddet i världen för skydd av källor.

”Ser allvarligt på anklagelserna”

Han har haft kontakt med den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen och Piratpartiet. Julian Assange skrev också i veckan på ett kontrakt för att bli kolumnist i Aftonbladet. Hittills har dock ingen kolumn publicerats.

– Jag ser mycket allvarligt på de här uppgifterna. Vi avvaktar allt vidare samarbete tills vi får klarhet i vad som hänt, säger Jan Helin, chefredaktör för Aftonbladet.

Enligt polisens utredningsledare i Stockholm har Assange ännu inte hört av sig efter att anmälningarna mot honom blivit kända.

– Vi har inte hört hans version av det här ännu. Han har dessutom rätt till advokat, säger Ola Törndahl, vid polisen i city.

”Anklagelserna inte sanna”

I ett mail till Aftonbladet som kom vid 10-tiden i morse skriver Julian Assange:

"Självklart är anklagelserna om våldtäkt inte sanna."

Han anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och ofredande.

– Det är allvarliga brott som man anklagas för så med hänsyn till de inblandade så säger jag ingenting mer, sa Maria Häljebo Kjellstrand i samband med anhållandet.

Men beslutet hävdes alltså under lördagseftermiddagen av chefsåklagare Eva Finné.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, skriver hon på åklagarmyndighetens hemsida.

Aftonbladet fortsätter att söka Assange för en kommentar.

Aftonbladets bloggarTipsa | Aftonbladet
Publisert: