Valet 2010

Lovar en miljard extra till vården

Av: 

Jens Kärrman

NYHETER

De rödgrönas nya vallöfte

De rödgrönas nya vallöfte – en miljard extra till vården.

För pengarna utlovas hemläkarbilar och fler närakuter.

– Vård går alltid före skattesänkningar, säger Mona Sahlin (S).

Välfärd mot skattesänkningar. Så hoppas de rödgröna partierna vinna valet. Det första steget i den strategin kom vid en pressträff i Stockholm i förmiddags.

Hembesök av läkare

Då lovade Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand en extra miljard kronor till vården.

I förslaget ingår bland annat en satsning på hemläkarbilar, för att exempelvis barnfamiljer och pensionärer ska kunna få besök av en läkare i hemmet istället för att åka till akuten. De rödgröna vill också ha fler närakuter och kvälls- och helgöppna vårdcentraler.

Enligt Mona Sahlin blir det fler miljarder till välfärden i valmanifestet som de rödgröna just nu förhandlar om. Utöver det reformutrymme på elva miljarder som Anders Borg anser att det finns tänker de rödgröna satsa ytterligare tolv miljarder.

”Vi fegar inte ur”

– I vårmotionen, när vi exempelvis vågade säga att vi höjer bensinskatten, tog vi fram tolv miljarder till kommuner och landsting. Det har vi alltid mer än regeringen, säger hon.

Blir valet ett chickerace om välfärden?

– Vi vågar säga före valet att det kommer krävas resurser till välfärden, vi fegar inte ur. Det stora valet är: ska vi sänka skatten eller är det resurser till välfärden. Det är inget chickenrace utan två ideologiska utgångspunkter för politiken, säger Mona Sahlin.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010