M-topp går - i protest mot utförsäkringen

Lars Sjöblom är moderat kommunpolitiker och svårt ryggmärgsskadad.

Nu lämnar han Moderaterna på grund av utförsäkringen av sjuka.

– Jag kan inte se de som röstat på mig i ögonen längre, säger Sjöblom.

Lars Sjöblom, 57, valdes in i kommunfullmäktige i Norrtälje 2006 och blev ledamot i kommunens socialnämnd. Nu, bara några veckor före valet, väljer han att lämna Moderaterna och blir i stället medlem i Socialdemokraterna.

– Partiet har inte någon som helst känsla för att folk har det svårt. Det är bra att man gör om sjukförsäkringssystemet, men man har ingen känsla för människan, de får ett elektroniskt brev där det står "du är utförsäkad från och med nu", säger Sjöblom.

"Inte värdigt"

Själv har han en svår ryggmärgsskada sedan han blivit påkörd flera gånger i tjänsten som polis. Sedan 2003 har Lars Sjöblom 50-procents sjukpenning, går på kryckor och åker elrullstol.

– Jag har blivit bra hanterad av Försäkringskassan hittills. Men jag ser också att regeringen trycker ner sjukpenningen. Skulle jag fortsätta att bli sjukare kanske jag måste gå från min fastighet. Det är inte värdigt, säger Sjöblom.

Hårdhudad politik

Han påpekar att det inte är hans egen situation som fått honom att lämna Moderaterna. Det handlar i stället om hanteringen av alla medmänniskor han ser runtomkring sig:

– Jag ser människorna som slängs ut ur sjukförsäkringssystemet. Alla stackars handikappade som man inte bryr sig om. Pensionärerna som drabbas av att det byggs för få äldreboenden. Socialbidragstagarna som får väldigt lite pengar i Norrtälje. Jag har inte några sympatier för den hårdhudade politiken som finns, säger Lars Sjöblom.

Han anser att Moderaterna inte har någon "social kompetens":

– Företagskänslan är bra, men inte individkänslan, säger Sjöblom.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN