Fick ett epilepsianfall – blev pepparsprejad

Foto: Jocke bär både ett halsband och har handlingar i plånboken som förklarar att han har epilepsi.
NYHETER

Poliserna förstod inte att Jocke hade ett epilepsianfall.

I stället sprejade de hans ögon med pepparsprej och satte på honom handfängsel.

Detta trots att Jocke både bär ett halsband och har handlingar i plånboken som förklarar sjukdomen.

I november förra året blev Jocke från Östersund hembjuden till en kvinna han lärt känna via nätet.

– Vi satt och surrade. Jag talade om att jag var epileptiker och ungefär en kvart efteråt blev jag dålig, säger Jocke till Aftonbladet.

Han beskriver anfallen som en frånvaroattack. Han förlorar medvetandet om vad som händer och blir frånvarande. Vad som hände under anfallet den här novemberkvällen har han fått återberättat av andra.

– Jag irrade omkring och då hade hon tagit ut mig ur bostaden och kastat ut mina grejer. Sen ville jag väl troligtvis in igen och hade bankat på dörren. Hon ringde polisen och berättade att det var en okänd man som ville in i bostaden.

Pepparsprej

Fyra poliser kom till platsen, en efter en. De ropade åt Jocke att han skulle lägga sig ner på marken.

– Men när jag är borta hör inte jag någonting. På tre till fyra minuter hann de spreja pepparsprej och sätta på mig handfängsel.

Jocke hade handlingar i plånboken och ett halsband som informerar om att han är epileptiker.

– Jag tycker det är dåligt att poliserna inte förstod att jag var epileptiker. Det kallar jag för okunskap. Även om de säger att de inte såg det på plats så tog de av mig halsbandet på polishuset och de tömde plånboken.

– Polisen säger att jag var aggressiv på platsen, det kan jag inte förstå för det har jag aldrig varit förut. Jag hade inte ont i handlederna. Om jag var aggressiv och hade handfängsel så borde det ha gjort ont efteråt.

Fick gå hem i blöta kläder

Några timmar senare återfick Jocke medvetandet. Då satt han i en cell med blöta kläder. Polisen hade sköljt av Jocke pepparsprayen.

Av allt du varit med om, vad var det värsta?

– Det var cellen. Jag satt där länge i blöt t-shirt och kalsonger på en galonmadrass i ett betongrum och frös. När jag fick tillbaka kläderna var de så blöta att jag kunde vrida ur dem. Sen öppnade de bara dörren, sa att det var ett misstag och att de inte hade tid att skjutsa hem mig. Så jag fick gå hem från polishuset i blöta kläder. Det är några kilometer och det var inte direkt varmt ute i november.

Enligt P4 Jämtland har ingripandet granskats av en åklagare på riksenheten för polismål i Göteborg. Åklagaren kom fram till att polisen inte gjorde något fel.

"Helt korrekt"

Jämtlandspolisens Bengt Stadin, som var chef kvällen då ingripandet skedde, säger till P4 Jämtland att ingångsvärdet på ärendet var att en okänd person försökte bryta sig in i kvinnans lägenhet.

P4 Jämtland: När är det befogat att spreja någon som har fått ett epilepsianfall med pepparsprej?

– Om man har man den kunskapen att en person har ett epilepsianfall och använder pepparsprej så är det helt vansinnigt.

P4 Jämtland: Hur kommer det sig att poliserna ute på plats som griper mannen inte fattar att det här är ett epilepsianfall?

– För det första är det väldigt svårt att göra den bedömningen på en plats om man inte ser att vederbörande har handlingar eller märken som styrker att han lider av den här sjukdomen.

P4 Jämtland: Han bar ett halsband.

– Jag vet inte om de har sett det ute på platsen. Återigen, det här har prövats av en åklagare och han har kommit fram till att det här var ett helt korrekt ingripande.