Svarta lådor återfunna i Atlanten

Foto: Air France flight 447 var på väg från Rio de Janeiro i Brasilien till Paris i Frankrike den första juni förra året när det störtade i Atlanten. Samtliga 228 ombord omkom.
NYHETER

2009 störtade Air France-planet i Atlanten.

Nu har de "svarta lådorna” lokaliserats.

Franska utredare uppgav på torsdagen att de "svarta lådorna" lokaliserats – men att det inte är säkert om det går att plocka upp dem.

Flygplanet, en Airbus på väg från Rio de Janeiro till Paris, störtade och sjönk i dåligt väder. Samtliga 228 ombordvarande, däribland tre svenska medborgare, omkom i olyckan.

Inga signaler

Lådorna har lokaliserats till ett område på havsbotten, med en felmarginal på fem kilometer, sade Christian Baptiste, talesman för det franska försvarsdepartementet.

Baptiste poängterade dock att det inte är säkert att lådorna kommer att tas upp.

– De ger inte ifrån sig några signaler längre och zonen där de är består av väldigt ojämn terräng, sade han på torsdagen.

51 omkomna bärgade

Frankrike inledde i måndags en sista sökning av olycksområdet, nordost om den brasilianska ön Fernando do Noronha. 51 av de omkomna bärgades i fjol somras.

Det är fortfarande inte helt fastställt vad som orsakade olyckan den 1 juni i fjol. Franska haveriutredare har tidigare sagt att fel på hastighetsmätaren kan ha bidragit till kraschen.

AFP