Historisk vändning krävs av Alliansen

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:
FOTO: SCANPIX
FOTO: SCANPIX

De rödgröna leder med över 8 procentenheter över de borgerliga, visar en ny väljarundersökning.

Inget block har någonsin lyckats vända ett så stort underläge i en aprilmätning före ett val.

I den nya undersökningen av DN/Synovate leder de rödgröna med 51,2 mot 43,1 och skulle få egen majoritet vid ett val i dag.

Ökat försprång

Försprånget mot de borgerliga har ökat sedan i mars då övertaget vart låg på 4,6 procentenheter.

Enligt Synovate beror ökningen på att fler borgerliga väljare har lagt sig på sofflocket i kombination med att fler rödgröna har lämnat sofflocket.

– Om mobiliseringen bland väljarna låg på samma nivå i de båda blocken skulle avståndet krympa med ett par procentenheter, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Undersökningen inleddes i samband med att regeringen presenterade sin vårbudget och har pågått medan oppositionen presenterade sina vårbudgetar.

Väljarnas reaktion på de rödgrönas förslag på att höja bensinskatten finns dock inte med.

Kristdemokraterna under spärren

Miljöpartet har ökat mest bland opinionspartierna, och ligger nu på 10,6 procent. Det är partiets högsta siffran sedan 1996. Socialdemokraterna får 35,1 procent i mätningen.

Bland de borgerliga partierna är det bara Moderaterna som ökar. De får nu 28,8 procent. De andra partierna i Alliansen minskar. Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren med 3,8 procent.

Uppförsbacken är nu stor för Alliansen. Historiskt har det inte gått att vända ett liknande underläge så här nära ett val.

Publicerad: