Röstar om kollegans bonus

NYHETER

Anställda på mjukvaruföretaget Monitor i Hudiksvall får rösta om vem som är bäst. Utifrån resultatet avgörs vem som får mest av företagets bonus på cirka 15 miljoner kronor.

På torsdagen var det bonusval hos Monitor. De 75 arbetskamraterna fick rösta anonymt i ett kuvert som stoppades i en låda. Varje kollega skulle bedömas med betygsskalan 1–5, skriver Dagens Industri.

Bedöms bäst av arbetskamrater

Företagets ägare Åke Persson vill att de som jobbat bäst och varit viktigast för företaget ska få mest. Och den bedömningen görs alltså med fördel av arbetskamraterna, menar Persson.

Företaget, som säljer affärssystem bland annat inom material- och produktionsstyrning, går lysande. Årets prognos är en omsättning på 160 miljoner kronor och en vinst på 90–100 miljoner.

Prioriterar anställda

Åke Persson anser att han själv redan har så mycket pengar han behöver och att det är bättre att prioritera de anställda.

– Jag gjorde ett vägval: Hellre en gåva till personalen än egna fjällhus och Ferraribilar, säger Persson till tidningen.

Om årets bonus fördelades jämt mellan de anställda skulle det bli cirka 200 000 kronor per anställd. Det är första året som den nya och något udda bonusmodellen med omröstning används.

TT