All-time-high för bostadsrätter

NYHETER

Priserna på bostadsrätter har sakta men säkert under året klättrat till all-time-high.

Och det är förstås bostadsbristen i storstadsregionerna som drivit upp priserna.

– Det är en effekt av en ganska långsam tillväxt under året, det har inte skett några hastiga förändringar av priserna. Men de har aldrig tidigare varit uppe på de här nivåerna, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Priserna på bostadsrätter steg i november med 1 procent, i centrala Malmö var uppgången hela 5 procent och i centrala Stockholm 4 procent.

Och orsaken är förstås den starka efterfrågan och det låga nybyggandet.

Bostadsbubbla

Dock tror inte Nykvist att priserna kommer att öka lika snabbt framöver. Å andra sidan är inte heller ett prisras troligt och därmed inte heller någon bostadsbubbla.

– Alla argument för en bostadsbubbla finns på banan men en bra motkraft är att väldigt få äger bostäder i spekulationssyfte. Det är ganska vanligt i andra länder att man äger både två och tre bostäder i centrala lägen.

Den svenska lagstiftningen, som i andra sammanhang kan tyckas både gammalmodig och stelbent, gör det omöjligt att köpa en bostadsrätt om man inte bor där.

– Det gör också att förändringar på bostadsmarknaden nedåt snarare slår mot annan konsumtion. Man måste ha någonstans att bo.

17 kvadratmeter för 1,4 miljoner

Ett exempel på de upptrissade priserna på bostadsrätter i Stockholm är till exempel en visserligen charmig men liten etta på Alströmergatan på 17 kvadratmeter som i mitten av november såldes för 1,4 miljoner kronor, vilket ger ett kvadratmeterpris på drygt 82 000 kronor.

Ett annat exempel från Stockholm är en 1,5:a på Hälsingegatan på 35 kvadratmeter som gick för 2,66 miljoner kronor. Fin, men på nedre botten. Kvadratmeterpris 76 000 kronor.

Snittpriset i Stockholms innerstad ligger i dag på omkring 60 000 kronor per kvadratmeter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård