Gjorde ärenden – med mördade paret i bilen

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDGREN

avLinda Hjertén

NYHETER

HELSINGBORG. Joakim Ericsson åkte runt med de styckade kropparna i bagageutrymmet.

Han besökte sin mamma och parkerade bilen med liken utanför.

Först dagen efter dumpade han dem i Häljasjön.

När rättegången mot Joakim Ericsson, 24, i dag fortsatte återupptog åklagarna där de i går slutade.

De började dagen med att visa starka bilder på det döda paret Sölve Svensson och Irene Saldert och beordrade vid ett tillfälle alla åhörare i salen att gå ut när alltför känsliga foton skulle visas.

Besökte sin mamma med dem i bilen

Åklagarna inriktade sig i dag främst på kartläggningen av vad Joakim Ericsson gjorde efter att han slagit ihjäl Sölve och Irene och styckat deras kroppar. Det visade sig att 24-åringen kört runt i parets bil med kropparna fortfarande liggande i bagageutrymmet.

Han gjorde ärenden runt om i Skåne, försökte ta ut pengar på Sölves bankomatkort och besökte sin mamma.

Sålde bilen och åkte till Gambia

Han ringde även en hel del samtal från Sölve Svenssons telefon, bland annat till Vägverket där han beställde blanketter så han kunde ställa över Sölves bil på sig själv. Kropparna låg kvar i bilen till dagen efter då han rodde ut i en båt till mitten av Häljasjön och sänkte kroppsdelarna.

Några dagar senare sålde Joakim Ericsson Sölves bil för 10 000 kronor och åkte till Gambia på en fiskeresa.

Tog lån i Sölves namn

Sedan inledde Ericsson de omfattande bedrägerier som han redan dömts för. I Sölves namn tog han flera lån, på sammanlagt 450 000 kronor. Då visste fortfarande ingen vad som hänt med Sölve och Irene och bankerna fattade inga misstankar.

Åklagarna hävdar att Ericssons motiv till morden var ekonomiska och bevisen på deras sida är många, bland annat Ericssons stora skulder och rent av usla ekonomiska situation. Men det som talar mot teorin är att de omfattande bedrägerierna startade först några veckor efter att paret slagits ihjäl. Det skulle i så fall kunna tyda på att 24-åringen snarare kom på idén efter att paret dött.

Porrbilder i datorn

– Och Joakim hade inte en så usel ekonomi som åklagarna hävdar. Utöver sin a-kassa hade han en lönsam verksamhet – han stal fritidsbåtar och sålde dem vidare. Det fanns ett kontinuerligt inflöde i hans ekonomi, sa 24-åringens advokat Lars Tindberg under eftermiddagens förhandlingar.

Åklagarna gick även igenom innehållet på Joakim Erikssons dator. Den innehöll en stor mängd porrbilder, bilder på gravplatser och kända mördare.

I morgon ska Joakim Ericsson själv höras, något han ser fram emot.

– Han är säker på att han kommer att bli trodd, säger hans avokat.

Läs mer: