Franskt pensionskaos kan bli långvarigt

avBritt Peruzzi

NYHETER

Protester och strejker väntas fortsätta - även om presidenten idag klubbar igenom höjd pensionsålder

Protesterna mot den franska pensionsåldern trappas upp för varje timme.

Men varken tomma bensinstationer eller växande sopberg avskräcker president Sarkozy:

Han tänker höja pensionsåldern idag.

Konsekvenserna av det impopulära förslaget att höja pensionsåldern från 60 till 62 år har under den senaste veckan varit dramatiska.

”Ett generationskrig”

Pensionsförslaget, som av många debattörer kallats ett generationskrig, har fått olika grupper att demonstrera och strejkerna har avlöst varandra. I tisdags demonstrerade en miljon fransmän på gator och torg runt om i landet.

Tydligast har missnöjet märkts på landets bensinstationer och på sopstationerna.

Sopbergen hopar sig och idag rapporteras var femte bensinstation vara tom på bensin. Samtidigt fortsätter sammandrabbningarna kring landets bränsledepåer och raffinaderier som blivit demonstranternas och de strejkandes huvudmål för att markera missnöjet mot presidentens pensionsreform.

”Nödvändig reform”

I morse använde polisen tårgas mot 200 demonstranter som blockerade en bränsledepå nära Toulouse.

Idag väntas den slutgiltiga omröstningen i senaten genomföras med resultatet att president Nicolas Sarkozy gör reformen till fransk lag.

Reformen har förklarats som nödvändig för att bekämpa landets budgetunderskott och skulder.

Bland kritikerna finns studentorganisationerna som menar att reformen försvårar för de unga att komma in på arbetsmarknaden.

Starkt stöd

Fackförbunden som igår enades om en gemensam linje meddelade att de inte tänker ge upp ens om reformen klubbas igenom. Och de har starkt stöd. Enligt en opinionsundersökning vill mer än varannan fransman att protesterna ska fortsätta.