Danmark nonchalerade hot mot tolkar

Koalitionsstyrkornas tolkar var utsatta för extremt stor fara i Irak. Trots det förteg danska regeringen och försvaret den verkliga hotbilden och gjorde ingenting förrän två av de danskanställda tolkarna dödats.

Danska soldater i Irak.
Danska soldater i Irak.

Fram till sommaren 2007, då den danska styrkan var förlagd i Basra, dödades minst 60 av koalitionsstyrkorna tolkar i Irak. I sydöstra Irak, där danskarna befann sig, dödades minst 13 tolkar, enligt Wikileaks läckta dokument från Irakkriget.

Betraktades som förrädare

Irakiska milisgrupper kidnappade, torterade och mördade ett hittills okänt antal irakier som bistod koalitionsstyrkorna. De betraktades som förrädare, som kunde ha tillgång till viktig information om koalitionen.

Även om koalitionen delade militärrapporter och försvaret därför måste ha känt till farorna tolkarna löpte gjorde Danmark, till skillnad från USA och Storbritannien, ingenting för att skydda sina tolkar.

Evakuerades till Danmark

Två av dem mördades och en tredje sköts i magen av en krypskytt när han civilklädd följde en dansk patrull. Händelserna hade kunnat undvikas om den danska styrkan liksom amerikanerna hade erbjudit tolkarna att bo på baserna eller om tolkarna liksom britternas fått lov att bära uniform.

I juli 2007 evakuerades 200 irakier i största hemlighet till Danmark. Många av dem hade arbetat som tolkar.

TT

Publisert: