Homoförbud hävt hos USA:s militär

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
Nytt kapitel USA:s president Barack Obama fick i går sin vilja igenom när senaten röstade igenom ett beslut att inte längre förbjuda öppet homosexuella att göra karriär i armén. ”Det är dag att avsluta det här kapitlet i vår historia” sa presidenten efter segern.

NYHETER

Är du jänkare, homosexuell och sugen på en karriär i armén är det bara att gratulera.

I går hävde USA:s senat förbudet mot öppet homosexuella att tjänstgöra inom den amerikanska militären.

President Obama kallade omröstningen för "ett historiskt steg".

I 17 år har de fått tiga, under parollen ”Berätta inte, fråga inte”.

Men i går stod det klart att USA:s senat, med siffrorna 65–31, röstade igenom beslutet att häva förbudet för personer inom militären att vara öppet homosexuella.

Stort motstånd

Den kontroversiella frågan har mött politiskt motstånd.

Sedan 1993, när lagen infördes under Clintoneran, har 13 500 män och kvinnor i armén kickats för att de varit öppna med sin homosexualitet.

– Det är dag att avsluta det här kapitlet i vår historia, sa Barack Obama i ett pressmeddelande efter segern i senaten.

– Det är dags att erkänna att tapperhet och integritet definieras lika lite av sexuell läggning som det görs av ras eller kön, religion eller trosbekännelse.

Ska skapa jämlikhet

Människor som stött kampanjen hoppas nu på att den nya lagen kommer att skapa samma känsla av jämlikhet för homosexuella militärer som president Harry Trumans lag 1948 om likvärdig behandling inom armén då gjorde för landets svarta medborgare.

– Precis som vi gjorde efter att president Truman tog bort segregeringen inom militären så kommer vi en dag att titta tillbaka på det här och undra varför det tog så lång tid, säger demokratiske senatorn John Kerry i ett uttalande.

Klart om 60 dagar

Obamas rival i valet 2008, senator John McCain, har varit en av de största motståndarna till upphävandet av lagen. Han har kritiserat förslaget och hävdat att det skapats av människor utan någon erfarenhet av livet i det militära.

– Tro inte att det här inte kommer att bli en kostsam förändring, sa han i ett tal i senaten bara minuter innan gårdagens omröstning gick igenom.

Nästa steg är en underskrift av president Barack Obama.

Efter det följer en 60 dagars väntan och sedan är behandlingen av den långdragna frågan över.

Publicerad: