Nyheter

Tågen rullar – med stora förseningar

Timmer vid spåret i Falköping.
Timmer vid spåret i Falköping.

NYHETER

Under årets största resdag var tågkaoset ett faktum.

Många blev stående i timmar utan att komma iväg till julfirandet.

På Malmö station ställdes samtliga tåg – och ersättningsbussar – in under torsdagen.

Dagen före julafton kantades av problem för resenärer över hela landet. Tåg gick sönder, körde fast och tvingades backa tillbaka.

Bandvagnar och diesellok användes för evakuering och dessutom spårade ett timmertåg ur nära stationen i Falköping strax efter klockan 18 på torsdagskvällen. Det i sin tur gjorde att ett persontåg på väg från Göteborg till Skövde krockade med det nerfallna timret.

Ingen person skadades vid olyckan men ytterligare förseningar uppstod.

Och Ystadbanan och Rååbanan hölls helt stängda.

Stopp i trafiken från Malmö

Även på Malmö Centralstation kantades torsdagen av kaos..

Samtliga tåg – och ersättningsbussar – till Göteborg ställdes in.

En av de drabbade är Victor Åkerblom, 23. Han skulle ha åkt till Göteborg i kväll för att fira jul med sin sambos familj. Men några timmar innan avgångstiden 18.51 kom informationen om att tåget skulle ställas in.

– De sa att tåget skulle ersättas med bussar, så alla begav sig hoppfullt mot dem. Men där stod en representant från SJ som berättade att även bussarna skulle bli inställda på grund av väglaget.

Han beskriver stämningen på centralen i Malmö under dagen som ”kaotisk” med flera inställda avgångar och bussar.

– Det är ett slitet ord nu, men så har det varit.

Victor Åkerblom får istället låna en bil av sin syster i morgon och köra till Göteborg.

– I mitt fall löser det sig, men det är ju många andra som kan få problem att komma iväg.

Flera inställda avgångar

Trafikverket meddelade under en presskonferens att lokaltågen i Skåne – Pågatågen och Öresundstågen – kommer att gå i reducerad trafik fram till den 3 januari. Det innebär att 100 färre tåg kommer att gå per dag, för att fjärrtågen ska kunna gå i normal trafik.

Och redan på torsdagsmorgonen beslutade SJ att ställa in 15 avgångar, vilket främst drabbade resande mellan Västerås och Stockholm. Alla tåg mellan Eskilstuna och Strängnäs ställdes också in och ersattes med bussar. Några avgångar till Uppsala från Stockholm ställdes in, liksom avgångar på sträckorna Örebro-Stockholm, Linköping-Gävle och Stockholm-Norrköping.

"Utrusta er väl"

Och problemen i trafiken verkar fortsätta under julhelgen. Alla resenärer uppmanas av Trafikverket att utrusta sig väl innan man ger sig ut på resande fot. Bilister uppmanas att ha med sig "snöborste och isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, extra varningstriangel , reflexväst, pannlampa, varma kläder, filt eller pläd och mobiltelefon", på Trafikverkets hemsida.

Plogar inte småvägar

Och det är inte bara tågtrafiken som drabbats. Redan på torsdagsförmiddagen utfärdade SMHI en så kallad klass 2-varning för Skåne, Blekinge, Kalmar län, Öland samt södra Östersjön.

I östra Skåne satt 500 bilar fast i snön på väg 11 mellan Simrishamn och Tomelilla och bandvagnar tvingades sättas in för att få loss dem.

Och det kraftiga snövädret gjorde att man inte längre plogade lokala vägar utan riktade in sig på riksvägarna.

– Bor man längs de små vägarna så bör man ju inte ge sig ut, sa Marie Keismar, vakthavande befäl vid polisen i Skåne, under kvällen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter