Axmyr får inte tidsbestämt straff

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

"Jag har blivit en bättre människa"

Leif Axmyr dömdes till livstidsstraff för ett dubbelmord 1982.  (Arkivbild)
Foto: CHRISTER PÖHNER
Leif Axmyr dömdes till livstidsstraff för ett dubbelmord 1982. (Arkivbild)

Livstidsdömde Leif Axmyr, 72, är den som suttit längst i fängelse i Sverige.

I dag fick han veta att han inte får sitt straff tidsbestämt.

Göta hovrätt river upp tingsrättens beslut.

Örebro tingsrätt beslutade i våras att Leif Axmyr skulle få sitt livstidsstraff tidsbestämt – till 46,5 år.

Det innebar att han skulle släppas i juni 2013.

– Jag är jätteglad för det, jag ser fram emot att mucka – leva ett normalt liv och umgås med vänner, sa Axmyr då i en intervju med Aftonbladets Pelle Tagesson.

Men beslutet överklagades till Göta hovrätt. Och de ändrar i dag tingsrättens beslut.

Flera risker

Rättsmedicinalverket anser att Axmyrs risk att återfalla i brottslighet fortfarande är medelhög men att han haft en positiv utveckling under senare år. Och kriminalvårdsverket säger att han inte misskött sig sedan 2007.

Men det finns fortfarande flera riskfaktorer menar både Rättsmedicinalverket och hovrätten. Riskfaktorer som gör att det finns hinder för en omvandling av livstidsstraffet i nuläget. Det främsta skälet är att han anses ha en konkret och beaktansvärd risk att återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

Ett annat av dem är att Axmyr tillbringat större delen av sitt vuxna liv bakom lås och bom. Första gången han dömdes för brott var 1958.

"Skulle ge min hand"

Det brott som Leif Axmyr hitills nu avtjänat snart 29 år för är ett brutalt dubbelmord i Gävle 1982. Han slog ihjäl sin före detta flickvän och hennes manlige vän med en kofot och en kniv i en attack som tingsrätten betecknade som "totalt hänsynslös". Sedan tände han eld på lägenheten. Den manlige vännen var styvson till journalisten och socialdemokratiske politikern Allan Larsson, som senare blev finansminister.

– Självklart ångrar jag mina brott. Jag skulle ge min hand för att ha det ogjort. Tusentals gånger har jag tänkt på det. Jag ångrar det för offrens skull, har Leif Axmyr sagt.

Under sina snart 29 år i fängelse har han ofta misskött sig och dömts för flera brott som olaga hot, narkotikabrott och bestickning. Det har inneburit att han inte haft en enda permission på egen hand under alla åren.

– Men nu har jag blivit en bättre människa. Jag har blivit klokare och förståndigare, sa Axmyr i samma intervju med Aftonbladet.

Publicerad: