Sökes: En politikens Zlatan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Så måste nya S-ledaren vara – experterna listar kraven

1 av 4 | Foto: Scanpix

Socialdemokraterna är ett parti i kris.

Det kommer krävas mycket av den som tar över efter den avgående S-ledaren Mona Sahlin.

Aftonbladet har frågat experterna om vilka egenskaper som efterfrågas.

– Det behövs en superman eller en superkvinna, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin om kraven som kommer ställas på den nya S-ledaren.

Personen som kommer vara ny i sin roll ska forma ny ledning för Socialdemokraterna och samtidigt försöka forma en ny politik.

Vilka egenskaper krävs för att göra jobbet?

– Den som tar jobbet måste tycka att det är det roligaste man någonsin gett sig på.

Politisk vision

Lena Mellin anser att den som tar över rodret måste skaffa sig en politisk vision, något som hon menar saknas inom partiet idag.

– Den viktigaste uppgiften blir att få till en ny ledning, en ny politik och hitta ett annat sätt att närma sig väljarna. Socialdemokraterna har haft en ganska gammeldags, auktoritär stil och det går inte hem i stugorna.

Hur viktig är personens bakgrund inom partiet?

– Normalt sett blir man inte partiledare om man inte varit med i Socialdemokraterna sedan man var ganska ung, inom SSU. Det är där man skaffar sina allierade.

Offra det privata

Den som bestämmer sig för att tacka ja till jobbet som partiledare för Socialdemokraterna, får räkna med att offra i stort sett hela sitt privatliv.

– Den här nya personen kommer få ägna så gott som alla dygnets vakna timmar åt sitt nya uppdrag. Privatlivet försvinner i princip och man blir i högsta grad en offentlig person, det går inte att peta sig i näsan längre. Man får gå runt med vakter i hälarna.

En mittenkandidat

Medietränaren och krishanteraren Paul Ronge betonar vikten av att den som tar över måste befinna sig i mitten, rent politiskt.

– Det får inte kännas som höger eller vänsterkandidat, utan ska vara någon som kan balansera falangerna.

Hur viktig är den kommunikativa förmågan när det gäller ett politiskt ledarskap?

– Den är oerhört viktig, men det är lika viktigt att inte låta media sätta agendan. Ett sådant offentligt inbördeskrig som det har varit nu inom Socialdemokraterna har de inte råd med igen. Man måste vara kommunikativ men man måste också kunna hålla ihop.

Vilka andra egenskaper krävs för att göra jobbet?

– Det krävs en stor mognad och en stor kreativitet. Det handlar om att förnya på riktigt!

Förnya partiet

Det betyder inte med nödvändighet att man måste föryngra partiet men man måste förnya det och få kontakt med väljarna.

– Man måste kombinera politisk mognad och erfarehnet med politisk kreativitet. Frågan är var man hittar denna goda cigarr…

Paul Ronge anser att det är viktigt att den nya partiledaren har stor kunskap om partiet, en bakgrund inom partiet kombinerad med en ”exceptionell fingertoppskänsla”

– Det behövs en politikens Zlatan. Någon som är vass för det finns en djup pessimism inom socialdemokratin i dag. Den typen av ledare som de behöver finns inte riktigt nu eller är i vart fall inte synbara idag.

Kräver förändring

Enligt proffsrekryteraren Patrick Littorin måste nästa ledare för Socialdemokraterna vara hårdhudad.

Partiet ska ledas ur historiens djupaste kris. Med betoning på ledas.

– Människor vill inte förändas. Det är bara fem procent som skiljer vår genuppsättning från grisar - och de är inte förändringsbenägna, säger Patrick Littorin.

Det blir en fin balansgång mellan att vara avstängd och viljestark, samtidigt som man kan kommunicera och uppfatta stämningar.

– Det måste vara en karismatisk person som är otroligt viljestark.

"Pröva nytt"

Man måste kunna ta mycket kritik och även motgångar, säger Patrick Littorin som har psykologi- och civilekonomiexamen samt skrivt flera böcker om rekrytering.

På företagsspråk kallas ledarposter för strategiska, de har ett långsiktigt perspektiv – i motsats till den dagliga operativa verksamheten.

– Det krävs en otrolig mognad.

Kan en ung person, säg under 40 år, söka posten?

– Ja, jag tror det. En oprövad och ung människa är lättare att enas om, säger Patrick Littorin.

Sökes: En supermänniska

Du som ledare för Socialdemokraterna kommer till en början, då partiet är i en mycket viktig och spännande utvecklingsfas, ansvara för att bygga upp en ny ledning och politik.

Du har en tydlig politisk vision, en god kommunikativ förmåga och är stresstålig.

Som S-ledare är du ansvarig för att utveckla partiets politik och bidra med ökad etablering inom Sverige. Du kommer tätt tillsammans med dina kollegor arbeta för att lansera en ny, spännande politik som ska ta väljarna i stugorna med storm.

Vi erbjuder dig en unik möjlighet att få arbeta inom en högpresterande miljö och du får chansen att sätta ditt avtryck i historieböckerna.

Du har minst femton års erfarenhet inom politiken, har varit aktiv inom SSU och har en stark ideologisk kompass. Partipolitiskt ligger du i mitten och kan ena vänster- och högerfalang. Du brinner för politiken och kan vända motgång till en framgång!

Rollen som S-ledare kräver att du har god kommunikativ förmåga och att du är stresstålig. Jobbet innebär långa arbetsdagar. Med jobbet blir du en offentlig person med små möjligheter till privatliv. Du är därför inte rädd för att bli granskad och du kan ta kritik.

Kvalifikationer:

Minst femton års erfarenhet av politiskt arbete inom partiet.

Goda kommunikativa färdigheter.

Gärna bakgrund inom SSU.

Ett stort kontaktnät.

Egenskaper:

Du brinner för politiken.

Hög arbetskapacitet och stresstålighet.

God organisationsförmåga.

Viljestyrka – du backar inte inför en utmaning.

Karisma.

Vänligen inkom med din ansökan till Sveriges socialdemokratiska arbetareparti senast den 4 december.

Publicerad: