Fortsatt livstid för Ausonius

NYHETER

Tingsrätten väljer att inte tidsbestämma straffet

Lasermannen John Ausonius, 57, för fortsatt livstids fängelse

Det är andra gången som Ausonius ansökt om tidsbestämt straff.

– Hans ansökan om omvandling av fängelse på livstid till fängelse på viss tid, lämnas utan bifall, säger lagman Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt till Aftonbladet.

Foto: John Ausonius.

Under några månader vid årsskiftet 1991 och 1992 sköt Ausonius sammanlagt elva personer vid tio olika attentat. En person avled, flera fick men för livet.

Det enda offren hade gemensamt var sitt mörka hår och mörka hudfärg.

Har skött sig

Svea Hovrätt dömde 1995 Ausonius för bland annat mord, försök till mord i tio fall, grovt rån i åtta fall till livstids fängelse.

I dag är han 57 år och har suttit arton år bakom lås och bom. De senaste åren har han avtjänat sitt livstidsstraff på anstalten i Kumla. Han har skött sig väl i fängelset och på permissioner.

Återfallsrisk

Rättsmedicinalverket anser trots det att det finns en medelhög risk för att han återfaller i våldsbrottslighet. En risk som anses så pass allvarlig att rätten väljer att gå på den linjen.

Det "finns en konkret och beaktansvärd risk för att John Ausonius återfaller i våldsbrottslighet", står det att läsa i Örebro tingsrätts beslut.

Själv har Ausonius sagt att den risken inte finns.

– Jag har blivit av med hatet. Jag känner igen signalerna i dag men jag skulle inte kunna låta känslorna löpa iväg som då, sa han i Örebro tingsrätt tidigare i år.