Här ger de upp letandet i snön

avAnders Munck

NYHETER

Prästen Kerstin, 78, spårlöst borta sedan en vecka – ”Det är för kallt”

1 av 5 | Foto: LOTTE FERNVALL
hon är försvunnen Prästen Kerstin Segerberg, 78, skulle köra ut julblommor till de äldre församlingsmedlemmarna förra onsdagen. Men hon anlände aldrig till sitt sista stopp och är försvunnen sedan dess. Knut Langsrud och Eije Hildingsson har deltagit i sökandet, men i går gav polisen upp.

ÅRJÄNG. Prästen Kerstin, 78, skulle köra ut julblommor till de gamla.

Hon hade en blomma kvar att skänka när hon försvann spårlöst.

I går kväll gav polisen upp sökandet.

– Det är ett mysterium vad som har hänt, säger kyrkoherden Birgitta Rolöf.

Ett tjockt lager snö tynger ner granar och böjer ungbjörkar. Det är iskallt – ner mot 20 minusgrader. Ett gytter av vägar letar sig genom området. Många är oplogade, andra glashala.

Här, i Glaskogens naturreservat nordost om Årjäng, har polisen letat efter Kerstin Segerberg, 78, sedan i söndags. De har sökt med hundar, patruller, helikopter och bandvagn.

I går gav man upp.

– Om hon finns kvar i sökområdet är hon inte vid liv längre. Det är för kallt, säger Leif Hultman, pressinformatör på polisen i Värmland.

Kerstin Segerberg var präst i Silleruds församling. Hon pensionerades för många år sedan, men har fortsatt hjälpa kyrkan. I onsdags skulle hon köra ut julblommor åt alla över 80 år i församlingen.

Kom aldrig fram

Hon hade bara ett gammalt par kvar att åka till. De bor ett par mil norr om Kerstins hus i Svensbyn. Kerstin åkte hemifrån någon gång i onsdags för att köra de fyra milen till parets hus. Men hon kom aldrig fram.

Kerstin bor ensam och brukade vara bortrest. Därför dröjde det innan någon saknade henne.

– Hon skulle hjälpa till vid gudstjänsten i söndags. Och har hon lovat så kommer hon, säger Birgitta Rolöf, kyrkoherde i Silleruds församling.

Hon tror inte att Kerstin kan ha åkt iväg någon annanstans i Sverige eller utomlands.

”Borde ha sett bilen”

– Hon hade en katt som hon var väldigt mån om. Jag kan inte tänka mig att Kerstin bara har lämnat den. Det här är ett mysterium, polisen borde ha sett bilen, de har ju letat igenom alla vägar.

I Svensbyn är oron stor bland Kerstins grannar. Hon var omtyckt i byn där alla känner alla.

– Hon var väldigt pigg och hälsade alltid. Hon var trevlig och ställde alltid upp för kyrkan, men höll sig lite för sig själv, säger Salme Hammarström, som bor i grannhuset med maken Bernt.

Genom paret Hammarströms fönster syns Kerstins hus. Där lyser en adventsljusstake. Annars ser det övergivet ut.

– Det här är mycket trist. Man undrar vad som har hänt. Jag tror inte att hon har klarat sig, säger Bernt Hammarström.