Fixerad – vid vapen

avErik Wiman, Martin Ekelund, Pelle Tagesson, Josefin Berglund

NYHETER

Vittnen: Så slog de tungt beväpnade poliserna till

1 av 3 | Foto: Privat
Trez West Persson blev 20 år.

MALMÖ. Beväpnade med automatvapen stormade polisen 38-åringens lägenhet.

Då hade de under lång tid spanat och kartlagt den man de misstänker är den nye lasermannen.

– Hela trapphuset var fullt av poliser med vapen, skottsäkra västar och sköldar, berättar ett vittne.

Den 38-årige mannen väckte polisens uppmärksamhet efter att en privatperson hört av sig och berättat om hans mystiska beteende.

Han stod ut bland de drygt 200 tips som kommit in och utredarna började därför kartlägga honom.

Diskret förhörde de personer i hans omgivning för att ta reda om han kunde vara den nye lasermannen.

– Man går försiktigt fram för att inte avslöja något. När man sedan får fram tillräckliga skäl för att anhålla honom intensifierar man förhören. Då kan man gå på personer man inte vågat gå på innan, säger spaningsledare Börje Sjöholm, operativ chef.

Aktiv skytt

Polisen upptäckte att mannen har licens för två handeldvapen – en Glock och en till pistol. Att han är aktiv i en lokal pistolklubb och en mycket god skytt förstärkte intresset.

Mannens lägenhet ligger i anslutning till flera av skottlossningarna. Enligt uppgift förfogar han dessutom över en kolonistuga i närheten av skjutningarna i östra Malmö.

Vittne filmade

I lördags klockan 16.30 beslutade chefsåklagare Solveig Wollstad att anhålla honom i hans frånvaro.

90 minuter senare körde två av den särskilda insatsstyrkans civila skåpbilar in på den lilla gatan i centrala Malmö – ett normalt mycket lugnt område.

Den tungt beväpnade polisstyrkan tog sig in i trappuppgången och förberedde en inbrytning på andra våningen.

– De placerade sig strategiskt, berättar ett vittne som såg och filmade hela dramat.

– Precis innan lägenhetsdörren öppnades stod två poliser en halvtrappa upp med sina automatvapen riktade mot mannens dörr. Två andra poliser, med sköldar i händerna, fanns vid lägenhetsdörren, säger ett vittne.

I deras närhet fanns ytterligare ett antal tungt beväpnade poliser redo att ingripa.

”Lägg dig ner”

– Plötsligt hörde vi dem ropa: ”Det är polisen, lägg dig ner”. Genom vårt tittöga i dörren såg vi hur mannen kom ut och la sig på golvet i trapphuset. Han bad om att få ta på sig sina skor, berättar en granne.

Mannen fördes ut till en väntande bil och flera poliser gick in i lägenheten.

– Han hade ett halvt fotbollslag omkring sig men verkade själv helt lugn.

Lägenheten genomsöktes av poliser och dokumenterades av en fotograf. Efteråt bars flera väskor ut. Bland annat beslagtogs mannens två pistoler.

38-åringen hördes på kvällen men nekade till att ha gjort sig skyldig till det mord och de sju mordförsök som han anhållits för.

Under gårdagen genomfördes ytterligare en husrannsakan i 38-åringens lägenhet och på flera andra platser som kan knytas till honom.

”Ensamvarg”

Grannarna i huset beskriver mannen som en märklig och tystlåten ensamvarg.

– Det är jag som är den mystiske jäveln här, presenterade sig den gripne 38-åringen när han första gången träffade några nyinflyttade.

– Klart man blev fundersam, säger grannen.

Han höll sig mest för sig själv, sågs han så var det i källaren.

– Han berättade att cyklar är hans hobby. Och ofta såg vi honom i källaren, meka med cyklar. Både mornar och kvällar, säger en granne.

Nya förhör i dag

Nya förhör kommer att hållas med 38-åringen i dag.

Aftonbladet har sökt mannens försvarsadvokat som har gjort sig oanträffbar.

Den 38-årige mannen misstänks ha slagit till i skydd av mörkret – gång efter gång. Men i lördags kväll var det polisen som drog fördel av samma mörker. Insatsstyrkan stormade utan förvarning lägenheten och tvingade ner mannen på marken. Alldeles i närheten har flera av offren skjutits ner. En ung kvinna har dödats och flera andra skottskadats av samma person – som kallas för den nye lasermannen. Nu hoppas hela Malmö att rätt man ska vara i polisens förvar. Och på att få veta varför han valde att rikta vapnet mot sina grannar.