Obama om nederlaget

avVictor Stenquist

NYHETER

Se presidentens presskonferens

Demokraterna gjorde en tung förlust – men räddades från total förnedring.

I kväll höll president Barack Obama en presskonferens om nederlaget.

– Det var en lång natt för mig, sa presidenten om valnatten.

Foto: Scanpix

Mellanårsvalet i USA såg på förhand ut att bli jobbigt för demokraterna och presidenten Barack Obama. Och jobbigt blev det.

Republikanerna tar över majoriteten i representanthuset då rekordmånga stolar bytt partifärg. Minst 58 stolar ska ha skiftat partitillhörighet, vilket är den största valförlusten sedan 1938.

Inget skifte i senaten

Men amerikanernas missnöje räckte inte för ett skifte även i senaten, något som demokrater befarat.

Framtiden lär ändå bli tung för Obama som klockan 18.00 svensk tid kommenterade valresultaten vid en presskonferens i Vita huset. Där fick han svara på hur han tänkt hantera den situation som många experter anser vara en av de svåraste för en sittande president.

Reformer föreslagna av demokraterna kan nämligen stoppas i representanthuset och därmed göra att det i större frågor inte genomförs några viktiga förändringar alls.

"Djupt frustrerade"

– Det enda sättet vi kan nå framsteg är genom att arbeta tillsammans. Jag ser väldigt mycket fram emot att sitta ner med båda sidor, sa Barack Obama.

Barack Obama följde sändingar om valresultatet med några få rådgivare i ett rum i Vita huset. Från East room i samma hus hölls onsdagens presskonferens. Och presidenten var inte förvånad över valresultatet.

– Jag har rest landet runt och träffat folk i deras hem. Jag har pratat, men mest lyssnat. Valresultatet visade vad jag har hört från människor i hela landet. De är frustrerade, djupt frustrerade, sa Obama.

Vill se framåt

Frågor rörande den omtalade sjukförsäkringen dök också upp på presskonferensen. En något undvikande president svarade då att han kommer att se framåt.

– Väljarna vill inte att vi de två närmsta åren ska diskutera beslut som fattats under de två senaste. Om republikanerna har idéer på hur vi kan förbättra sjukvårdssystemet så kommer jag gladeligen att överväga dem.