Följ debatten i riksdagen

"Aldrig ska kampen tystna för alla människors lika värde"

I dag var debuten för Jimmie Åkesson i riksdagens partiledardebatt.

Men redan i Sahlins inledningsanförande möttes han och SD av svidande kritik.

– Sverigedemokraterna är ett parti sprunget ur vit makt-rörelsen och rasistiska rörelser, sade hon.

Dagens debatt är debut i kammaren för Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Det spåddes bli en tuff dag för Åkesson då de sju andra partierna antagligen skulle komma att attackera partiets politik från all möjliga infallsvinklar.

Angrep SD

Och mycket riktigt.

Dagen har kommit nästan helt att handla om invandring och främlingsfientlighet.

Mona Sahlin angrep snart Sverigedemokraterna och betecknade det som en stor förlust för demokratin att ett parti med rötter i rasism nu tagit plats i Sveriges riksdag.

– SD är en osvensk företeelse och ska så förbli. Aldrig ska kampen tystna för alla människors lika värde, sa Mona Sahlin.

Hennes angrepp möttes av applåder.

Vit makt

Mona Sahlin fortsatte med att säga att Sverigedemokraterna är fött ur rasism.

– Sverigedemokraterna är ett parti sprunget ur vit makt-rörelsen och rasistiska rörelser, återkom Sahlin och hävdade att SD är ett enkelspårigt parti med en enda agenda: att ställa grupp mot grupp och angripa invandringen.

Något som Jimmie Åkesson sedan svarade på när det var hans tur. Han sa att det inte är hans parti som tagit initiativ till rasbiologisk forskning och tvångssterelisering.

– Det är tråkigt att vi inte kan föra en saklig och civiliserad debatt. Att vi måste kasta de här epiteten så fort man vill föra en saklig debatt om flyktingpolitiken, säger Åkesson.

Han undrade också varför, som han hävdade, Socialdemokraterna gömmer undan tidigare löften om att skapa rättvisa för pensionärer genom att sänka deras skatt.

"Förtjänar respekt"

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tog också upp Sverigedemokraternas framgångar och betonade att det inte handlar om en våg av främlingsfientlighet som går över landet.

– 6,7 miljoner väljare röstade inte på Sverigedemokraterna och de förtjänar också respekt, sade han.

S-ledaren Mona Sahlin tog replik och krävde att få veta vilken strategi Reinfeldt har för att kunna leda landet med en minoritetsregering. Reinfeldt kontrade med att det normala är att Sverige leds av minoritetsregeringar och att det har gått eftersom oppositionen inte kunnat enas.

– Det är bara när S, V, MP och SD röstar på exakt samma förslag som regeringen inte kan vinna. Det är svaret, sade Reinfeldt till Sahlin.

"Invandringen aldrig så stor"

Jimmie Åkesson kritiserade Fredrik Reinfeldt för att inte ha lyckats skapa särskilt många nya jobb eller bryta utanförskapet.

– Regeringen har inte lyckats bryta utanförskapet. I stället fortsätter man att fylla på det. Invandringen har aldrig varit så stor som under regeringen Reinfeldt. Hur ska man kunna bryta utanförskapet och stärka arbetslinjen samtidigt som man fortsätter att importera arbetslöshet, undrade Åkesson.

Reinfeldt påminde om att det tidigare bara fanns en dörr för dem som kom till Sverige och på den stod det asyl.

– Man måste vara ödmjuk och säga att det är svårt att få jobb i ett land där man har arbetsförbud. Den här regeringen har skapat en dörr till där det står arbete. Nu har vi möjliggjort för människor att arbeta under asylprocessen. Vi behöver mer arbete och mer arbetsutbud. Men ni är ju emot arbetslinjen och vill höja bidrag och ersättningar, sade Reinfeldt.

Åkesson kritiserade regeringens instegsjobb för invandrare. Det innebär en diskriminering av infödda svenskar, framhöll han.

– Det är ett horribelt system som man aldrig hade behövt införa om man utgått från våra behov och förutsättningar, sade Åkesson.

Reinfeldt framhöll att det handlar om ett par tusen människor och att Sverige inte kan sluta hedra internationella avtal och konventioner om rätten för människor att söka asyl.

"Folkdräkten – en tvångströja"

Sverige hade varit ett fattigare land utan mångfald och den mängd intryck som påverkat Sverige genom åren, enligt Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som anklagade Sverigedemokraterna för att angripa det fria och öppna samhället med sin politik.

– Den svenska kulturen är bra när den är öppen och bejakande, inte när midsommarstången och folkdräkten blir en tvångströja som krymper för varje tvätt i Sverigedemokraternas tvättstuga, sade Eriksson.

Jimmie Åkesson kontrade med att Miljöpartiet är ett extremistparti när det gäller invandringsfrågor och undrade om partiet tänker använda utpressning mot regeringen, som för ett antal år sedan, för att få till en amnesti för flyktingar.

– Jag tror inte på allvar att det går, i den här riksdagen, att driva igenom en allmän amnesti, sade Eriksson men tillade att det finns många andra saker som kan förändras till det bättre i migrationspolitiken och som MP tänker försöka få med sig andra på.

– Sverige har kanske Europas mest liberala migrationspolitik. Att då kräva en amnesti för illegala invandrare är oansvarigt och oerhört kostsamt, sade Åkesson.

"Öppenhet och mångfald"

Peter Eriksson hade inget emot att MP kallas för extremistparti i detta avseende.

– Vi står för öppenhet, vi bejakar mångfald. Vi tror att det gör Sverige bättre. Jag beklagar att vi i Sveriges riksdag fått in ett parti som ser en mer inskränkt vision för Sverige, sade han.

Eriksson svarade på frågan om amnestikravet och uppgav att han inte tror att det är möjligt att driva det gentemot regeringen.

– Däremot kommer vi att driva på flykting- och integrationspolitiken i en mer humanitär riktning. Det kommer säkert Jimmie Åkesson att gnissla tänderna åt på nätterna.

"Diskriminering av svenskar"

Folkpartiledaren Jan Björklund undrade, i ett replikskifte med SD:s Jimmie Åkesson, varför SD är emot den satsning regeringen vill göra på instegsjobb för invandrade, där staten står för en stor del av arbetsgivaravgiften. SD kallar det diskriminering av svenskar.

– Det finns ju inga jobb och det tycks inte skapas tillräckligt många jobb heller, sade Åkesson och hävdade att det stora problemet är invandringen.

– Den enskilt viktigaste integrationspolitiska åtgärden är att stoppa tillflödet av nya arbetslösa, sedan kan vi börja integrera på ett vettigt sätt, sade Åkesson.

Men Jan Björklund kunde inte förstå hur SD resonerar.

– Resultatet av er politik blir ökad arbetslöshet bland invandrare och det är obegripligt, om det inte är så att ni tänker er att ökad arbetslöshet gynnar er politik, sade Björklund.

Aftonbladet sänder live från debatten och rapporterar fortlöpande.

Publisert: