Nyheter

Kritik mot CSN-regler

NYHETER

Trots att studenter följer kursplanen för heltidsstudier tvingas tusentals av dem att betala tillbaka delar av studiemedlen. Nu kräver flera tekniska högskolor att Centrala studiestödsnämnden (CSN) drar tillbaka sina krav.

Foto: Foto: SCANPIX

CSN har utökat kontrollen av högskolestuderande som fått fullt studiemedel men inte varit registrerade för heltidsstudier, vilket hittills resulterat i 1 500 återkrav på totalt 15 miljoner kronor och 145 personer riskerar att bli polisanmälda.

Enligt Dagens Nyheter rör det sig om minst 400 fall på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

”Stelt och byråkratiskt”

CSN:s definition för heltidsstudier skiljer sig ibland från högskolornas. Högskolorna summerar studiepoängen per helår medan CSN gör det per termin. Därför kan det se ut som om heltidsstuderande sköter sina studier på deltid, vilket leder till att CSN kräver tillbaka en del av studiemedlet.

– Det är helt oacceptabelt. Vi tycker det är ett stelt och byråkratiskt synsätt, speciellt som det handlar om elever som studerar heltid och inte fuskar på något sätt, säger Per Gudmunsson, rektor på KTH, till Svenska Dagbladet.

Enligt Tobias Porserud, ordförande för KTH:s studentkår, handlar det i de flesta fall om 10 000 kronor, men i ett fall rör det sig om 42 000 kronor.

Förutom vid KTH är studenter vid Chalmers i Göteborg och vid universiteten i Linköping och Luleå drabbade.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter