Sista chansen: Här finns sommarjobb

NYHETER

Över 7000 lediga jobb till sommaren – kolla här

1 av 2 | Foto: Ett av sommarjobben som just nu annonseras på arbetsförmedlingen i Stockholms län är jobbet som taxichaufför på cykeltaxi.

Behöver du ett jobb inför sommaren – än är det inte försent.

På arbetsförmedlingen finns det just nu 7562 jobb kvar att söka och nya feriejobb dyker upp hela tiden.

– Förra året nyanmäldes det runt 3000 feriejobb i både maj och juni, säger Hans Tydén på arbetsförmedlingen.

Efterfrågan på arbetskraft har under en längre tid varit i en nedåtgående spiral. Feriejobben är inget undantag. 2007 fanns det 68 000 feriearbeten förra sommaren hade det sjunkit till 46 000 och i år ligger det just nu på 37 453.

Efterfrågan börjar öka

Men nu kan det ha börjat vända.

I april anmäldes 48 000 lediga platser till arbetsförmedlingen, det är 14 000 fler än samma månad förra året. Det var också fler som faktiskt fick ett jobb, 53 000 . Även antalet feriejobb har ökat.

– Det var faktiskt 1000 fler feriejobb som kom in i april i år jämfört med april förra året, säger Tydén.

Många ställen att leta

Men det är inte bara på arbetsförmedlingen som du kan hitta feriejobb i sista minuten.

På Jobb24 har man startat en egen undersajt där man samlat alla sommarjobb. Just nu finns det 542 jobb att söka, berättar Patrik Neckman som är sajtansvarig på jobb24.

–Nu är det ganska sent men det finns fortfarande många jobb kvar att söka. En del kommuner har också garantier för att få ett feriearbetet så det kan vara en bra idé att kolla med din hemkommun, säger Patrik Neckman.

Även Tydén tipsar om att kommunerna är ett bra ställe att kolla om man är ung och behöver ett sommarjobb.

Kontakter

Men just när det gäller sommarjobb så finns det också en stor chans att få ett jobb via kontakter.

– Framförallt när det gäller sommarjobb är det många företag som väljer att ta in sina anställdas barn eller bekanta så man ska inte vara rädd för att utnyttja sina kontakter, säger Neckman.

Förbättra dina chanser

För att öka sina chanser för att få sommarjobbet är det bra om man skriver ett cv och ett personligt brev. Om du vill veta vad som passar i ett cv finns det ofta flera exempel på nätet. På jobb24 har man tillexempel en cv-guide där man kan få tips och råd.

– Även om du inte har arbetslivserfarenhet kan du ha andra saker som är bra att skriva ner. Kanske har du varit sekreterare i någon klubb eller varit tennistränare på somrarna, säger Neckman.